Za pokrivala uporabljajo medvedje krzno iz Kanade. Foto: AP
Za pokrivala uporabljajo medvedje krzno iz Kanade. Foto: AP

Borci za pravice živali, na čelu pobud za menjavo prepoznavnih kučem, pravijo, da so alternative na voljo in so precej bolj humane od odiranja živali. Kot pravijo, so trditve vlade glede krzna "cinične in zavajajoče", ministrstvo pa da je "aktivno zatrlo" vse poskuse najti zamenjavo.

A Jeremy Quin, ki je na ministrstvu za obrambo zadolžen za dobavo, je povedal, da umetno krzno "ne dosega zahtevanih standardov za ceremonialna pokrivala kraljičine straže".

Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so od leta 2015 preizkusili štiri različne tipe sintetičnega krzna, a da se nobeno ni zares obneslo. Pokrivala so v laboratoriju testirali na "absorpcijo vode, penetracijo, videz, čas sušenja in krčenje".

Alternativna pokrivala bi tudi morala dosegati enake standarde "oblike in udobja". Po Quinovih besedah so se sintetična pokrivala sicer dobro obnesla v vlažnih pogojih, a ministrstvo skrbi, da ne dihajo dovolj dobro in da na dolgi rok ne bi ohranjale svoje oblike.

Kot je dejal, so se celo najboljše alternative "vizualno slabo obnesle". Krzno za pokrivala kraljeve garde trenutno prihaja iz Kanade, kjer vsako leto redno odstrelijo okoli 20.000 črnih medvedov.

Britanska kraljica pred sliko s kraljevo gardo. Foto: AP
Britanska kraljica pred sliko s kraljevo gardo. Foto: AP

Društva za zaščito živali ogorčena

Claire Bass, direktorica organizacije Humane Society International je za Independent dejala, da je nad odločitvijo zgrožena. "V času, ko večji del britanske populacije zavrača krutost trgovine s krznom, ko se je celo kraljica odločila, da ne kupuje več dodatnega krzna, je odločitev obrambnega ministrstva, da vztraja pri kanadskih črnih medvedih za pokrivala garde, videti zelo brez stika z realnostjo," je povedala. Po njenih besedah naj bi umetno krzno Stelle McCartney in Ecopela "ustrezalo vsem zahtevam ministrstva".

Ob tem je še opozorila: "Kanada dovoljuje srhljivo okrutnost nad črnimi medvedi, lovci lahko uporabljajo za odstrel celo lok, puščice in celo kopja. Kraljičina garda simbolizira ceremonialni ponos, a na počasni, boleči smrti medvedov ni ničesar niti približno veličastnega. Ministrstvo pozivamo, naj se premakne s časom in poseže po umetnem krznu."

A Quin se ne da: "Medvedi se nikdar ne lovijo posebej za britansko obrambno ministrstvo. Naši dobavitelji dobivajo krzno od kanadskih oblasti v okviru dovoljenega odstrela, ki je del programa za nadzor nad populacijo medvedov v divjini. Umetno krzno bi uporabili, če bi ustrezalo vsem zahtevam, pa po vrsti poskusov ni bilo tako. Za zadnje teste smo analizirali vzorce, ki nam jih je dobavila PETA, a je analiza pokazala, da je preizkušeni vzorec ustrezal le enemu od pet osnovnih pogojev."