Nov udarec za britanske pivnice in pivovarne. Foto: Pixabay
Nov udarec za britanske pivnice in pivovarne. Foto: Pixabay

Britanska vlada je za gospodinjstva uvedla posebne ukrepe za blaženje visokih cen življenjskih stroškov, pri tem pa podjetja potisnila na drugi tir. Med njimi so tudi pivnice in pivovarne, ki so se komaj pred kratkim ponovno postavile na noge po pandemiji koronavirusa. Jeseni bodo razmere še hujše, stroški pa še višji, so poudarili predstavniki šestih največjih pivnic in pivovarn v državi. V podjetjih Greene King, JW Lees, Carlsberg Marston's, Admiral Taverns, Drake & Morgan in St Austell Brewery so zato vlado v odprtem pismu pozvali, naj ukrepe za reševanje energetske draginje razširi tudi na področje gospodarstva.

Pivovarji in lastniki pivnic so prepričani, da se bodo pivnice brez takojšnjega posredovanja vlade primorane soočiti s položajem, ko najemniki oz. lastniki ne bodo več zmogli plačevati računov za energijo. Posledično bodo pivnice prisiljene zapirati svoja vrata, kar pa bi izničilo vse napore za ponovni zagon dejavnosti po pandemiji.

Hujši udarec od pandemije

Pipice bodo v najhujšem primeru ostale suhe. Foto: Pixabay
Pipice bodo v najhujšem primeru ostale suhe. Foto: Pixabay

Po njihovih navedbah so se v letošnjem letu njihovi računi za energijo zvišali tudi za več kot trikrat. "Med nami so posamezniki, ki se srečujejo z več kot 300-odstotnim povečanjem stroškov energije, nekatera energetska podjetja pa nočejo posredovati niti ponudb za dobavo energije," je opozoril generalni direktor skupine pivnic JW Lees, William Lees-Jones.

S težavami se srečujejo tudi najemniki pivnic skupine Greene King. Kot je navedel njihov izvršni direktor Nick Mackenzie, se je enemu izmed njihovih najemnikov račun za energijo letos povečal za slabih 39.000 evrov. Pivnice, ki so že stoletja eden glavnih stebrov družabnega življenja prebivalcev Velike Britanije, preživljajo kritična leta. Poleg dviga cen jih je zaznamoval hud padec poslovanja zaradi protikoronskih ukrepov, poroča STA.

Število pivnic v Angliji in Walesu je v prvi polovici leta prvič padlo pod 40.000, v zadnjem desetletju pa se je njihovo število zmanjšalo za več kot 7000. V Britanskem združenju pivovarn in pivnic menijo celo, da bodo dvigi cen energentov in krčenje dobave na posel vplivali slabše od pandemije covida-19.

Ofgem napovedal 80-odstotno zvišanje cen plina in elektrike

Prihodnost je skrb vzbujajoča tudi za lastnike restavracij, vključno s tistimi, ki prodajajo značilno britansko jed – ocvrto ribo in krompirček. Posledice vojne v Ukrajini so tako dvigi carin na uvoz belih rib iz Rusije, kot tudi zmanjšanih dobav rastlinskega olja iz Ukrajine, kar vpliva na višje prodajne cene priljubljene jedi.

Priljubljeno britansko jed so podražili dvigi carin na belo ribo iz Rusije in visoke cene rastlinskega olja iz Ukrajine. Foto: Pixabay
Priljubljeno britansko jed so podražili dvigi carin na belo ribo iz Rusije in visoke cene rastlinskega olja iz Ukrajine. Foto: Pixabay

V zadnjih štirih letih je v Veliki Britaniji inflacija dosegla najvišje vrednosti v zadnjih 40 letih. Poleg tega pa se država spopada tudi s čedalje večjim številom stavk zaposlenih po vsej državi zaradi višine plač, ki se ne prilagajajo naraščajočim cenam življenjskih stroškov.
Že prejšnji teden je energetski regulator Ofgem napovedal 80-odstotno zvišanje cen plina in elektrike za povprečno gospodinjstvo z oktobrom, še višje cene položnic pa lahko Britanci pričakujejo januarja.