V yorkshirskem naravnem parku so izgubili enega izmed članov vrste severnih medvedov. 22-letnemu Victorju so odpovedale ledvice. Čeprav so mu veterinarji želeli pomagati, jim ni preostalo drugega, kot da so ga uspavali, je povedal direktor parka blizu Doncastra.

Vodstvo se je zahvalilo hitremu odzivu veterinarjev, poklonili pa so se tudi "predanim zaposlenim, ki so skrbeli za Victorja in ga vzljubili takoj ob njegovem prihodu v park ter so danes zaradi izgube potrti". Victor je bil tako zaposlenim kot tudi obiskovalcem izjemno pri srcu, vsi pa ga bodo pogrešali, poroča BBC.

Njegova družina živi po vsem svetu

V času svojega življenja je postal oče kar 13 medvedkom, po svetu pa je za seboj pustil številne vnuke: "Victor je bil čudovit ambasador svoje vrste, navdihoval je generacije in opozarjal na stisko njegovih vrstnikov v divjini in grožnjo podnebnih sprememb," je dejalo vodstvo parka.

Vse življenje je sicer preživel v ujetništvu. Rodil se je leta 1998 v nemškem živalskem vrtu Rostock, kmalu pa so ga preselili na Nizo‭zemsko, kjer je bil v Rhenenu del evropskega programa vzreje severnih medvedov. Po "upokojitvi" leta 2014 so ga odpeljali v Yorkshire. Večino svojih dni je užival ob jezeru, družbo pa so mu delali še štirje sovrstniki.

Severnim medvedom še vedno grozi izumrtje

Znanstveniki v članku, objavljenem v reviji Nature Climate Change, svarijo, da bi lahko severni medvedi popolnoma izginili v času enega človeškega življenja.

V raziskavi so zapisali, da bodo zaradi podnebnih sprememb severni medvedi izumrli do leta 2100. Hitro tajanje ledu, ki je posledica podnebnih sprememb, otežuje lov na tjulnje, ki so eden izmed glavnih virov hrane za polarno zver. Zaradi teže, samci tehtajo od 400 do 600 kilogramov, pa imajo le malo možnosti, da bodo preživeli hude arktične zime brez hrane. Ob lomljenju in tajanju ledu je žival prisiljena, da na kopnem tava zelo daleč. Tam imajo severni medvedi težave z iskanjem hrane in hranjenjem svojih mladičev.