Megalodon v vsej svoji veličini v newyorškem Prirodoslovnem muzeju. Foto: AP
Megalodon v vsej svoji veličini v newyorškem Prirodoslovnem muzeju. Foto: AP

13-letni Britanec in njegov oče Jason sta se, kot vsako leto, podala na lov za fosili in prehodila več deset kilometrov. Poletne počitnice najstnika pa so nenadoma postale nepozabne. Ben je namreč na obali Essexa zgodaj zjutraj pod skalami našel 10 centimetrov dolg zob, ki naj bi nekoč pripadal prazgodovinskemu bitju megalodonu – gre za gromozanskega morskega psa, ki naj bi v dolžino meril tudi več kot 20 metrov, čigar poimenovanje dobesedno pomeni veliki zob.

"Videla sva le rob, ki štrli ven, Ben je takoj vedel, da je nekaj pomembnega, in ga potegnil iz peska," je povedal 50-letni Jason. Odkritje sta takoj odnesla v raziskovalni center Essex Wildlife Trust, kjer so potrdili, da dejansko gre za zob megalodona, ki bi bil lahko star med 20 milijoni in 3,6 milijona let. V tem kraju so jih našli že več, a je pogosto šlo le za delčke, poroča BBC.

Po očetovih besedah je bil Ben nad najdbo na plaži obalnega mesteca Walton-on-the-Naze, ki so jo strokovnjaki za divje živali označili za redko, izjemno navdušen. Mladi raziskovalec si sicer želi postati paleontolog, zob velikanskega bitja pa bo odlična pridobitev za njegovo zbirko.

Naravoslovni muzej v Londonu je sicer skeptičen. "Običajno zobje zaradi različnih vplivov izgubijo ostro trikotno obliko z nazobčanimi stranicami. Ta zob kaže malo korozije in njegova krona je skoraj neokrnjena. Videti je, kot da je bil morda obnovljen," so dejali glede fotografij, ki so jih prejeli za identifikacijo. Dodali so, da jih odkritje spominja na fosile, ki jih najdejo na Javi in jih potem pogosto prodajajo v trgovinah s fosili v Združenem kraljestvu. Po njihovem mnenju ga je morda nekdo na plaži izgubil.