V Veliki Britaniji Vogue izhaja vse od leta 1916, letos pa je prvič dostopen tudi v brajici. Foto: AP
V Veliki Britaniji Vogue izhaja vse od leta 1916, letos pa je prvič dostopen tudi v brajici. Foto: AP

Majska številka revije, ki je dostopna tudi v obliki zvočnega posnetka, se osredotoča na izjemne posameznike, ki jih je zaznamovala invalidnost. Na naslovnici revije so predstavili irsko pisateljico in borko za pravice invalidov Sinead Burke, ki ima ahondroplazmijo – najpogostejšo obliko pritlikavosti.

Številko je revija Vogue sooblikovala s svetovalnim podjetjem Tilting The Lens, ki ga vodi Burke in med drugim deluje tudi na področju zagotavljanja dostopnosti storitev invalidom. V reviji so predstavljene tudi igralka Selme Blair, manekenki Aaron Rose Philip in Ellie Goldstein in ameriška tolmačka znakovnega jezika Justine Miles. V reviji so z eseji in intervjuji predstavljene zgodbe 19 ljudi z invalidnostmi iz sveta kulture, športa, mode in aktivizma, piše STA.

Britanski urednik revije Edward Enninful je na družbenem omrežju Instagram izrazil navdušenje nad pozitivnim odzivom, ki ga je požela najnovejša izdaja revije Vogue, ki izhaja že od leta 1916. Zapisal je, da je navdušena tudi celotna ekipa revije, ki je pri tem projektu sodelovala, med pripravo majske številke revije pa so po njegovih besedah odkrili, da so trajne in vidne spremembe izredno pomembne. Ob tem je opozoril, da imata na tem področju tako revija Vogue kot modna industrija še veliko dela, vendar ga veseli, da so prve kopije nove revije v brajici že na voljo, poroča STA.