Turisti v Bruslju so se radi peljali s tradicionalno kočijo. Foto: Pixabay
Turisti v Bruslju so se radi peljali s tradicionalno kočijo. Foto: Pixabay

Belgijska prestolnica se je pridružila več evropskim mestom, ki so se prav tako odločile za opuščanje kočij, ki jih vlečejo konji. Podobno kot Palma de Mallorca v Španiji so se tudi v Bruslju odločili, da bodo uvedli električne kočije. Razlog je "spodbujanje dobrega počutja in pravic živali".

Nova uredba bo začela veljati leta 2024, kar pomeni, da se bodo turisti do konca letošnjega leta še vedno lahko peljali s konjsko vprego, če bodo to želeli.

Vsako leto se po središču Bruslja s kočijo zapelje v povprečju 15.000 turistov. To storitev sicer tradicionalno opravlja le en ponudnik, ki ima v lasti tri konje. Te živali so v zadnjih desetih letih delale neprekinjeno vsak dan, z uvedbo novosti pa bodo lahko odšle v zasluženi pokoj.

"Štiri leta sem se borila za pravice konj, ki po bruseljskem mestnem središču prevažajo turiste. Težko mi je bilo gledati živali, ki so delale po ves dan. Včasih so imeli konji med dvema vožnjama le petminutni odmor. V vročih poletnih dneh je njihova služba še težja," je dejala Zoubida Jellab, predstavnica za zaščito živali v Bruslju.

Jellab je pojasnila, da bo od prihodnjega leta vožnje s kočijo opravljal isti ponudnik, prav tako se ne bo spremenil urnik voženj, le da bo kočijo poganjala elektrika.