Foto: Reuters
Foto: Reuters

Naraščajoči stroški doner kebabov so v Nemčiji povzročili vse več pozivov k programu državnega subvencioniranja. Tako bi namreč jed, ki jo je prizadela inflacija in je ena izmed najbolj priljubljenih v državi, ostala cenovno dostopna.

Kancler Olaf Scholz je že nekaj časa navajen, da ga med javnimi nastopi sprašujejo o ceni kebabov, njegova vlada je celo na družabnih omrežjih pojasnila, da so dvigi cen deloma posledica naraščajočih plač in stroškov energije. "Zelo osupljivo je, da me povsod, kamor grem, mladi sprašujejo, ali ne bi mogla obstajati cenovna omejitev za döner kebab," je dejal Scholz.
Stranka Die Linke je zadnja v vrsti, ki se je lotila te teme. V predlogu, ki ga želi predložiti parlamentu, poziva k uvedbi zgornje meje cen kebabov, t. i. Dönerpreisbremse. Podobna je tisti, ki so jo uvedli v nekaterih delih države za nadzor visokih najemnin. V nekaterih mestih so cene kebabov astronomske. Če so se pred dvema letoma še gibale okoli štirih evrov, ponekod priljubljena hrana zdaj stane že 10 evrov.

Sorodna novica Turčija za döner kebab želi zaščiten status v EU-ju

Omejitev cen nemogoča, meni Scholz

Stranka Die Linke priporoča, da se cene kebabov omejijo na 4,90 evra za odrasle in 2,90 evra za mlade, zlasti za tiste iz regij z nižjimi dohodki. Eden izmed predlogov je tudi ta, da bi vsako gospodinjstvo prejelo dnevne bone za döner kebab, poroča Guardian. Prodaja kebabov, ki so jih v Nemčijo prinesli in za nemški trg prilagodili turški priseljenci, po podatkih v Nemčiji na letni ravni znaša sedem milijard evrov. Nemci letno zaužijejo 1,3 milijarde kebabov, od tega kar 400.000 na dan samo v Berlinu. Program subvencioniranja bi po oceni predlagateljev državo stal okoli štiri milijarde evrov letno, poroča Guardian.

Hanna Steinmüller, poslanka Zelenih, stranke, ki običajno poziva ljudi, naj se odrečejo mesu, je to vprašanje obravnavala v parlamentu že v začetku tega leta: "Za mlade je to trenutno tako pomembno vprašanje kot to, kam se bodo preselili, ko bodo odšli od doma. Vem, da to ni vsakodnevno vprašanje za mnoge tukaj in da je to tudi nekaj, kar bi bilo lahko zasmehovano, a menim, da moramo kot predstavniki volivcev pregledati vse različne perspektive." Scholz je nadzor cen že označil kot neizvedljiv v svobodnem tržnem gospodarstvu.