Hitri test za covid + pivo = 149 kron oz. 20 evrov. Dobra kupčija? Foto: Reuters
Hitri test za covid + pivo = 149 kron oz. 20 evrov. Dobra kupčija? Foto: Reuters

Pred vstopom v lokal, restavracijo ali ustanovo (npr. muzej) morajo danski gostje pokazati bodisi potrdilo o precepljenosti ali prebolelosti bodisi potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus, opravljenem v zadnjih 72 urah. Vstop je dovoljen tudi ob uporabi danske spletne aplikacije, t. i. corona-passporta.

A tovrstna birokracija – kljub njeni učinkovitosti pri omejevanju širjenja novega koronavirusa – ljudi pretežno odvrača od obiska svojih nekdaj najljubših barov in gostiln. Zato se je neki upravnik pivnice v Köbenhavnu domislil, da bi svojim gostom sam ponujal hitre antigenske teste in jim za čas, ko morajo počakati na izvid (torej, največ pol ure), podaril eno pivo. To lahko spijejo na temu namenjenem posebnem prostoru, če je njihov izvid negativen, pa lahko s srkanjem hmeljnega napitka nadaljujejo v notranjosti bara ali na zunanjih sedežih, je za Reuters pojasnil vodja Jacob Gram Alsing.

Danska sicer svojim prebivalcem ponuja brezplačne hitre teste, a tega, pred omenjenim lokalom, je treba plačati (149 kron oz. 20 evrov), saj se je lastnik za testiranje dogovoril z zasebno družbo. Na ta način, pravi, se lahko gostje izognejo gneči na covidnih točkah, poleg tega pa lahko v bar pridejo tudi tisti, ki se za to odločijo zadnji trenutek, med sprehodom, na primer.