Na to ugledno kalifornijsko univerzo se zagotovo ne bodo vpisali tisti, ki niso naredili državnega izpita. Foto:
Na to ugledno kalifornijsko univerzo se zagotovo ne bodo vpisali tisti, ki niso naredili državnega izpita. Foto:
Arnold Schwarzenegger
Kalifornijski guverner podpira izpit, saj meni, da pokaže dejansko znanje dijakov. Foto: EPA

Sodnik Robert Freedman je namreč razveljavil državni izpit, na katerem je padlo več deset tisoč dijakov.

Mladi so se namreč pritožili, da je sprejemni izpit krivičen do tistih, ki obiskujejo šole slabšega slovesa, in do tistih, katerih angleščina ni prvi jezik. Kalifornijske šolske avtoritete so zaprosile Freedmana za razveljavitev sodbe, saj bo brez veljavnih sprejemnih izpitov nastal pravi kaos pri vpisovanju na fakulteto.

Na izpitu se preverja osnovno znanje
Jack O'Connell, kalifornijski šolski nadzornik, je povedal, da se bodo, če bo sodba dejansko ostala nespremenjena, poiskali pravico na pritožbenem sodišču.

Ne glede na to, kako se bo zgodba o razveljavljenih izpitih iztekla, je statistika, zaradi katere je sodba sploh obstala, prav grozljiva. Od 440.000 dijakov jih je kar 11 odstotkov padlo na državnem izpitu, na katerem preverjajo osvojeno znanje.

Brez izpita ni srednješolske izobrazbe
Državni izpit je sicer podprl tudi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, nekateri starši pa menijo, da test pokaže, koliko so se učenci dejansko naučili v šoli. Tovrstni izpit se v Ameriki izvaja že vrsto let, vendar je letos prvič, da bodo imele šole možnost dijakom, ki ne testa naredijo, onemogočiti dokončanje srednje šole.