Maracana. Foto: Reuters
Maracana. Foto: Reuters

Pele je prejšnji četrtek umrl za rakom v starosti 82 let. Po treh dneh državnega žalovanja in 24-urnem bedenju na stadionu njegovega dolgoletnega kluba Santos so trikratnega svetovnega prvaka v torek pokopali.

Stadion Maracana je imel za Peleja poseben pomen. Leta 1969 je na tekmi med Santosom in Vascom da Gamo na njem dosegel tisoči gol v karieri. Leta 1971 se je na njem poslovil od brazilske reprezentance na prijateljski tekmi z Jugoslavijo, poroča STA.

Ostri protesti leta 2021

Po njem so skušali poimenovati celo legendarni stadion. Foto: Reuters
Po njem so skušali poimenovati celo legendarni stadion. Foto: Reuters

Leta 2021 je propadla prva kampanja za preimenovanje stadiona Maracana. Skupina poslancev regionalnega parlamenta zvezne države Rio de Janeiro je že takrat želela prizorišče, ki uradno nosi ime Estádio Jornalista Mario Filho, poimenovati po Peleju. Po ostrih protestih pa je guverner na predlog vložil veto, poslanci pa so svoj predlog umaknili.

Športni novinar Mario Leite Rodrigues Filho (1908–1966) je nekoč zagovarjal gradnjo novega stadiona za svetovno prvenstvo leta 1950 v takratni prestolnici Rio de Janeiro, ne v oddaljeni četrti Jacarepagua, ampak v osrednji četrti Maracana. In po njem se imenuje stadion, še navaja STA.

Kolumbija po nogometašu poimenovala stadion

Kolumbija je prva država v Latinski Ameriki, ki je izpolnila željo predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina, da en stadion poimenuje po legendarnem brazilskem nogometašu Peleju.

V sredo zvečer je Juan Guillermo Zuluaga, guverner kolumbijskega departmaja Meta, na Twitterju sporočil, da se bo stadion v mestu Vilavicencio imenoval Bello Horizonte "Rey Pele".
"Prihodnje generacije morajo vedeti, kdo je bil ta ikona svetovnega nogometa," je dejal Zuluaga.

Stadion sicer sprejme 15.000 gledalcev in so ga odprli leta 1958. Svoje tekme na njem igra kolumbijski drugoligaš Llaneros.

Prva država, ki je svoj stadion imenovala po Peleju, je bila Zelenortski otoki. Predsednik vlade Jose Ulisses Correia e Silva je prav tako v sredo napovedal, da bo preimenoval nacionalni stadion v prestolnici Praii.