V Dobrovniku nastajajo prav posebni pirhi

Čeprav je bilo pred leti le še nekaj vaških ženic, ki so v prstih imele rokodelsko spretnost tako imenovane tehnike batík, so to znanje uspešno prenesle na mlajše rodove.

V hiši rokodelstva v Dobrovniku so te dni izpod rok starih in mladih mojstric nastajale pisanice, ki v vzorcih in barvah skrivajo pripoved preteklosti. Na tak način so namreč jajca barvale že njihove babice.

"To so začele na veliki četrtek. Takrat je že na pol praznik bil, vse so počistile, hiša je bila pripravljena za veliko noč," nam pojasni mojstrica v tradicionalnem barvanju pirhov Ana Car. "In šele takrat so previdno nad ognjem ogrele vosek in potem z njim risale po jajcih. Roke so se ji sicer tresle od napornega dela, ampak videlo se je na njenem obrazu tisto zadovoljstvo, tista sreča."

Dobrovniški pirhi so značilno rdeče in črne barve s tradicionalnimi vzorci. Foto: Televizija Slovenija
Dobrovniški pirhi so značilno rdeče in črne barve s tradicionalnimi vzorci. Foto: Televizija Slovenija

Postopek je še danes enak, vzorci pa tradicionalni v črni in rdeči barvi. Da to dobijo, morajo prvi nanos barve spet prevleči z voskom. Tako nekako se rokodelska veščina še danes prenaša na mlajše rodove, ki vse bolj cenijo tradicijo kraja. Čeprav so bile sprva črte morda vijugaste.

"Tudi kakšna kapljica voska, ki je padla na jajce, se je poznala, ampak to je bilo za mene pač unikatni izdelek," nam pojasni Tjaša Car, predstavnica nove generacije umetnic.

Danes je tudi Tjaša mojstrica te obrti. Nekoč so botre obdarile otroke s pisanicami in v Dobrovniku je potem bila tudi navada, da so otroci pisanico vrgli kar najvišje v zrak. Če jim je padla na tla … so jo pač pojedli. In še danes je tako.