Vse se je začelo lansko poletje, ko je Katelyn Samples na Instagramu objavila sliko svojega najmlajšega sina. Nato ji je neznanec poslal sporočilo in jo vprašal, ali so njenemu takrat 10-mesečnemu sinu diagnosticirali sindrom nepočesanih las. Sledil je šok: "Videla sem besedo sindrom in se vprašala, ali je z mojim otrokom kaj narobe. Ga boli ali kaj," je povedala za ABC-jevo oddajo Dobro jutro, Amerika.

Samplesovi so nemudoma začeli raziskovati, nato pa so poklicali pediatra, ki še nikoli ni slišal za omenjeni sindrom, zato je malčka napotil k dermatologu v Atalanto. Tam so Locklanu diagnosticirali sindrom nepočesanih las ali UHS.

Za redko genetsko motnjo lasne korenine so značilni svetli, tanki, slamnati lasje. Las, ki izstopajo iz lasišča, ni mogoče ravno razčesati. Sindrom se običajno pojavi pri otrocih od treh do 12 let.

Znanstveniki poznajo le približno 100 primerov in po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje trenutno ni dokončnega zdravljenja. Vendar pa se stanje običajno izboljša ali izgine samo od sebe, ko se začne puberteta.

Samplesovi so našli podporo in informacije tudi v skupini na Facebooku, ustvarjeni izključno za tiste z izkušnjami z UHS-jem. Skupina si izmenjuje informacije o pričeskah, izdelkih in negi. "To je bilo izredno koristno in pomirjujoče," je Samples povedala za Washington Post.

Še eden izmed simptomov otrok z omenjenim sindromom je, da imajo lahko zelo občutljivo kožo, piše britanski Guardian.

Po Locklanovi diagnozi je Samples sledila moževemu nasvetu in odprla račun na Instagramu, na katerih objavlja fotografije malega Locklana. Tam vsakodnevno dobivajo pozitivna sporočila, profil ima več kot 36.000 sledilcev.