Finska tradicija. Foto: EPA
Finska tradicija. Foto: EPA

Leta 2021 je ruski energetski gigant Gazprom Finski dobavil približno dve tretjini plina, ki ga porabi Finska. Potem ko so Helsinki zavrnili plačilo v rubljih, je maja letos dobavo plina ustavil. Zaradi odločitve Rusije, da Finski preneha dobavljati plin, kar je povzročilo skok cen energentov, bo ta s kampanjo, ki se bo začela 10. oktobra, poskušala ublažiti vpliv energetske krize zaradi vojne v Ukrajini.

Upajo, da bodo ljudje sledili priporočilom. Foto: EPA
Upajo, da bodo ljudje sledili priporočilom. Foto: EPA

V okviru državne pobude Ena stopinja manj, ki jo je za finsko vlado pripravila državna družba Motiva, ki spodbuja trajnostni razvoj, so ustvarili več sporočil za državljane.

Fince med drugim poziva, naj ob energetski krizi to zimo manj časa preživijo v savnah. Država s 5,5 milijona prebivalcev ima okoli tri milijone savn. "Morda jim ni treba prižgati savne vsak dan. Morda samo enkrat na teden," je dejala tiskovna predstavnica Motive Kati Laakso in dodala, da so to samo nekatere od možnosti, upajo pa, da bodo ljudje prostovoljno sledili priporočilom in razumeli, da jih čaka zahtevna zima.

Poleg varčevanja pri ogrevanju, prhanju in savnanju, ki je sicer finska tradicija, jih spodbuja tudi k počasnejši vožnji in manjši uporabi elektronskih naprav za razvedrilo.