Bette Midler bo popestrila letošnjo podelitev oskarjev. Foto: EPA/Reuters
Bette Midler bo popestrila letošnjo podelitev oskarjev. Foto: EPA/Reuters
Ellen DeGeneres
Oskarje bo vodila Ellen DeGeneres. Foto: Reuters

Producenta filmskega dogodka leta Craig Zadan in Neil Meron sta svetu razkrila, da bo legendarna igralka in pevka polepšala 86. podelitev filmskih nagrad, ki bo potekala 2. marca. 68-letna Midlerjeva v svoji dolgi skoraj polstoletni karieri ni še nikoli zapela na Oskarjih.

Ni še znano, katero skladbo bo Bette izvedla. Je pa igralka in pevka po razkriti novici svoje sledilce na Twitterju vprašala, kaj naj zapoje na slovesnosti.

Bette je v svoji dolgi karieri dobila dve nominaciji za oskarja, in sicer za glavni vlogi v filmih For the Boys (Za fante) iz leta 1991 in The Rose iz leta 1999, vendar kipcev ni osvojila. Za omenjena filma pa je dobila tri zlate globuse ter še enega za vlogo v TV-filmu Gypsy (Cigan) iz leta 1993.

Dobila je tudi več glasbenih nagrad grammy, med drugim za najboljšo debitantko s prvencem The Divine Miss M (1972), ki so ga po svetu prodali v več kot milijon izvodih.

Nominiranci za najboljšo izvirno pesem so ...
Ameriška filmska akademija je že pred dnevi napovedala, da bo na Oskarjih nastopila irska skupina U2, ki bo prvič v živo odpela in odigrala skladbo Ordinary Love, za katero je nominirana. Skupina je pesem napisala za film Mandela: Dolga pot do svobode (Mandela: Long Walk to Freedom), upajo pa na oskarja za izvirno skladbo.

Na Oskarjih bo tako zapela tudi ena najboljših igralk in pevk na Broadwayu Idina Menzel. Zapela bo naslovno skladbo iz animiranega filma Ledeno kraljestvo Let It Go. "Resnično se dogaja. Zapela bom na Oskarjih. Hvala vsem za to neverjetno izkušnjo," je tvitnila veselo novico Menzelova, ki v animiranem filmu posoja glas glavni junakinji Elsi.

Med nastopajočimi bo tudi slavni pevec in producent Pharell Williams, ki je "zakrivil" pesem Happy iz animirane komedije Jaz, baraba 2, na oder pa bo stopila tudi vodilna dama skupine Yeah Yeah Yeahs Karen O, ki bo zapela skladbo The Moon Song in romantične drame Ona.

Ellen spet na Oskarjih
Poleg nastopajočih je že nekaj časa znano, da bo Oskarje povezovala ameriška voditeljica in komičarka Ellen DeGeneres.

"Uradno je: Vodila bom #oskarje! Rada bi se zahvalila @Akademiji, svoji ženi Portii in, oh zlomka, že igra orkester," je novico prek Twitterja razkrila Ellen, ki je leta 2007 že prejela številne pohvale za vodenje oskarjev.

V tekmi za oskarje vodita filma Ameriške prevare in Gravitacija s po desetimi nominacijami. Z eno manj jima sledi 12 let suženj. Vsi so nominirani tudi za oskarja za najboljši film. Vse nominirance si lahko pogledate tukaj.

Spodaj lahko prisluhnete vsem skladbam, ki se potegujejo za oskarja v kategoriji najboljša izvirna pesem.