Priprave v dvorani so se začele 4. aprila, ko so najprej odstranili zeleno površino in položili novo talno podlago. Foto: EPA
Priprave v dvorani so se začele 4. aprila, ko so najprej odstranili zeleno površino in položili novo talno podlago. Foto: EPA
Dvorana Esprit
V dvorani tako zdaj nameščajo oder, postavljajo zaoderje ... Končno podobo pa dobivata tudi tiskovno središče in komentatorske kabine. Foto: EPA
Dvorana Esprit
Svoje priprave pa so začeli tudi prostovoljci. Foto: EPA

3. maja bo Maja sedla na letalo za Düsseldorf in poletela proti svojim evrovizijskim sanjam. Prejšnji petek je pevka gostovala v Bosni in Hercegovini - predstavila se je na Radio-televiziji Bosna i Hercegovina (BHRT) v priljubljeni televizijski oddaji Konačno petak!. Danes pa je svojo promocijsko turnejo nadaljevala v Makedoniji. Nastopila je v oddaji 100 posto Evrosong, gostovala v radijski oddaji v albanskem jeziku na makedonskem radiu in dala intervjuja za njihov najbolj brani dnevnik Vest in spletno stran MMK.

Maja bo pred odhodom v Nemčijo gostja MMC-jeve spletne klepetalnice - v torek, 26. aprila, ob 10. uri.

Evrovizijska vročica pa narašča tudi v letošnjem epicentru evropskih popevk - Düsseldorfu. Največ pozornosti pri preoblikovanju dvorane je usmerjene v oder, ki bo letos znova zaživel s t. i. LED-steno. Ta bo vsebovala več kot 520 svetlobnih elementov, ki bodo v širino merili 60 metrov, v višino pa 18 metrov. Spremembe se obetajo tudi v njegovem premeru, ki bo znašal 13 metrov, kar je manj kot v preteklih letih. Izdelali so ga v Hamburgu, v Düsseldorf pa so ga pripeljali s 37 tovornjaki; vso opremo je sicer pripeljalo več kot 120 tovornjakov.

25 kamer bo spremljalo vsak gib nastopajočih
V dvorani bo uporabljenih več kot 2.200 svetlobnih elementov. Tako za luči kot tudi za vse ostalo bodo potrebovali več kot 42 kilometrov različnih kablov, za prenos pa bodo uporabili 25 kamer - štiri kamere bodo na dvigalih, prisotni bosta dve 'steadycam' in dve brezžični, tu bodo še prenosne kamere, 'spidercam', ki se lahko usmerja na katero koli mesto v areni, in kamera na tirih, ki se lahko zniža ali zviša za dvanajst metrov in tako zagotovi pregled nad celotno areno. Poleg tega bosta snemali še ena izjemno hitra avtomatska kamera na tirih in 'towercam' pred odrom.

Ni skrbi, da bi zmanjkalo elektrike
Za električno napajanje bo skrbelo osem dizelskih generatorjev električne energije s skupno močjo šestih megavatov. Za manjši odmev v dvorani bodo postavili posebne "plošče" iz tkanine, ki jih bodo obesili okrog celotne arene.

Za zmanjšanje odmeva bodo posebne 'plošče' iz tkanine obesili okrog celotne arene. Vsi nastopajoči pa bodo imeli tudi posebne prostore, da lahko v miru vadijo pred velikim nastopom. Ko bodo vsa gradbena dela končana, bo v areni prostora za 35.000 ljudi.