Edward za svojo domačo - otroško - mizo. Foto: Reuters
Edward za svojo domačo - otroško - mizo. Foto: Reuters
Edward Nino Hernandez
Z enajstletnim bratom Migeulom, ki je tudi sam nizke rasti, saj meri 93 centimetrov. Foto: Reuters

Drobceni Edward je nedavno prejel potrdilo Guinnessove knjige rekordov, tako da se bo pojavil tudi v naslednji izdaji te znamenite knjige. Zanimivo pa je, da naj bi naslov najmanjšega človeka držal le en mesec, saj so v Nepalu že odkrili še nižjega Khagendro Thapo Magarja, ki pa bo rekord najmanjšega človeka lahko prevzel oktobra, ko bo dopolnil 18 let. Za zdaj z le 56 centimetri višine velja "le" za najnižjega najstnika na svetu, piše britanski BBC.

Zdaj pa je nastopilo pet minut slave za Kolumbijca, ki so za odkrili šele po smrti prejšnega rekorderja, Kitajca He Pingpinga, ki je bil sicer štiri centimetre višji kot Edward, a je umrl v marcu.

"Ljudje me kar naprej dvigajo"
Ko so tuji mediji izvedeli za nenavadno Edwardovo zgodbo, so pohiteli v Bogoto, da bi ga ovekovečili. Njegova mati Nohemi je dejala, da je mali Edward nehal rasti, ko je bil star dve leti. Edward, ki se preživlja kot priložnostni plesalec, se nad svojo usodo ne pritožuje: "Srečen sem, ker sem nekaj posebnega," pravi. Nenavadna podoba pa kljub temu s seboj prinese tudi nekaj nadležnih stvari: "Živcira me, ker se me ljudje kar naprej dotikajo in me dvigajo."

Zdravnikom nikoli ni uspelo pojasniti, zakaj je Kolumbijec od rojstva zrasel le 40 centimetrov. Kot je dejala njegova mati, je bil zanimiv medicinski primer do tretjega leta, nato pa so izgubili zanimanje zanj. Edward je normalno dokončal osnovno šolo, nato pa si je poiskal delo - poleg občasnih plesnih nastopov si trenutno služi denar tudi tako, da je v nekem filmu upodobil preprodajalca mamil.

Dekle je dvakrat višje od njega
Sicer pa je čisto običajen mladostnik - želi si prepotovati svet, imeti dober avtomobil in spoznati igralca Jackieja Chana in Sylvestra Stallona ter nekdanjega predsednika države Alvara Uribeja. Višina oziroma pomanjkanje le-te ga ne ovira niti pri dekletih, saj si je že našel srčno izvoljenko - neko 18-letnico, ki pa je tudi sama nizke rasti, saj meri manj kot 150 centimetrov.

Zanimivo je, da je nižje rasti tudi njegov mlajši brat Miguel Angel, ki je pri enajstih letih zrasel le do 93 centimetrov. Preostali trije otroci so povprečne rasti.

Oglejte si foto- in videoreportažo iz življenja Edwarda Nina Hernandeza (v angleškem jeziku).