En, dva, tri, štiri, naprej, nazaj. Foto: EPA
En, dva, tri, štiri, naprej, nazaj. Foto: EPA

1.500 zapornikov in pripornikov iz mesta Cebu je takoj, ko so izvedeli za smrt svojega idola, sklenilo, da morajo v njegovo čast na dvorišču zapora znova zaplesati na Jacksonovo morda najbolj znano pesem. V petek so koreografijo pilili več kot devet ur, vodstvo zapora je celo najelo koreografinjo Gwendolyn Lador, da so bili pripravljeni na sobotni nastop.

"Michaelova smrt me je zelo razžalostila, saj je bil od otroštva moj vzornik," je dejala Crisanto Nieri, ki je za rešetkami zaradi preprodaje drog, v zaporniški različici pa igra "Jacksonovo" dekle.

"Zaporniški ples" iz leta 2007, ki je na svetovnem spletu postal velika uspešnica, je bil pogruntavščina vodje tamkajšnjega zapora Byrona Garcie. Ker so bile ure telovadbe med zaporniki precej nepriljubljene in slabo obiskane, je jetnike poskusil prepričati s sinhronizirano koreografijo. Zaporniški Thriller je tako od objave doživel več kot 24 milijonov ogledov.

"Še danes naši zaporniki Michaela Jacksona vidijo kot boga. Če ne bi bilo njega, ne bi postali svetovno znani, posledično pa ne bi bili tako zadovoljni in samozavestni," je dejal Garcia.

Fotografije so "sveže", današnje, videoposnetek pa je iz leta 2007.