Ogabno? Ne, baje zelo okusno! Foto: EPA Foto:
Ogabno? Ne, baje zelo okusno! Foto: EPA Foto:

Nenavadno kavo Black Ivory Coffee proizvajajo iz kavnih zrn, ki jih zaužijejo in prebavijo tajski sloni in jih nato naslednji dan poberejo iz njihovih iztrebkov.

Čeprav morda za nekatere deluje odbijajoče, slonja kava ni samo ena izmed najbolj nenavadnih, temveč tudi ena najdražjih, saj morajo kupci za kilogram odšteti kar krepkih 1.100 ameriških dolarjev.

O nenavadni kofeinski specialiteti smo že podrobneje pisali.

Do zdaj so dostop do skodelice te eksotične kave, ki se imenuje črna slonovina, imeli le petičneži. Na tržišče je prišla šele prejšnji mesec in jo za zdaj ponujajo samo v nekaterih prestižnih hotelih po svetu. S severa Tajske je kava dosegla Maldive, ponujajo pa jo tudi v Abu Dabiju. Cena je 50 dolarjev na skodelico, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pri tem se poraja vprašanje, zakaj so ravno sloni primerni za proizvodnjo tako posebne kave. Izumitelj Blake Dinkin, ki je za razvoj te kave namenil več kot 300.000 dolarjev, trdi, da kislina v želodcih slonov na poseben način razgradi proteine v kavi, kar je ključen dejavnik pri grenkobi pijače. Kava je zaradi razgradnje proteinov pri slonji presnovi manj grenka kot navadna kava in okusnejša.