Do konca maja pa jih v kobilarni pričakujejo še 21 novih žrebičkov. Foto: Kobilarna Lipica
Do konca maja pa jih v kobilarni pričakujejo še 21 novih žrebičkov. Foto: Kobilarna Lipica
Wera
Kmalu bo odšla na izpust pred hlevi na Borjači, kjer bodo vsa letošnja žrebeta lahko občudovali tudi obiskovalci. Foto: Kobilarna Lipica

Prvo letošnje žrebe v Kobilarni Lipica, potomka očeta 264 Pluto Samira XVIII in matere 124 Wera XXI, se je skotilo sinoči. Tako kot lanski prvorojenec Siglavy Monteura XXXII je tudi Wera prišla na svet temne oziroma rjave barve, na čelu pa ima belo zvezdo. Kmalu po žrebitvi se je postavila na noge, začela piti materino mleko in tako pokazala svojo vitalnost.

"Rojstvo prvega žrebeta je dogodek, ki se ga v Kobilarni Lipica vsako leto razveselimo vsi zaposleni. Na ta dogodek se skrbno pripravimo, v času, ko pričakujemo rojstva žrebet, konjarji vsako uro preverijo, ali se bližajo žrebitve. Najbolj se veselimo, če je žrebe zdravo in vitalno, tako si tudi za Wero želimo, da bi odrasla v plemensko kobilo in skupaj s svojimi potomci prispevala k ohranjanju lipicanske pasme – ene najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, predvsem pa plemenite, inteligentne in elegantne pasme, izjemno nadarjene za visoko šolo dresurnega jahanja, ki je obenem tudi slovenski nacionalni simbol," je rojstvo prve žrebičke pospremil v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

Mala Wera bo preživela prva dva tedna življenja na Borjači, kjer že od sredine 19. stoletja pridejo na svet vsi lipicanci Kobilarne Lipica. Nato se bo skupaj z materjo pridružila novi čredi kobil z letošnjimi žrebeti, ki bodo prišla na svet v prihodnjih tednih.

Čez čas bo skupaj s preostalimi žrebeti že lahko odšla na izpust pred hlevi na Borjači, kjer bodo vsa letošnja žrebeta lahko občudovali tudi obiskovalci. Pomladne dneve bo nato skupaj s preostalimi konji že preživljala na zaščitenih pašnikih Kobilarne Lipica.