Na Abbey Road so se ob okrogli obletnici nastanka slovite fotografije zbrali številni goreči oboževalci Beatlov. Foto: EPA
Na Abbey Road so se ob okrogli obletnici nastanka slovite fotografije zbrali številni goreči oboževalci Beatlov. Foto: EPA
Legendarna naslovnica albuma Abbey Road se je znašla tudi na znamkah britanske pošte. Foto: EPA

Na fotografiji, ki je postala del zgodovinskih učbenikov, najprej pa krasila naslovnico albuma Abbey Road, zadnjega, ki so ga Beatli posneli skupaj, John, Paul, George in Ringo odločno prečkajo cesto. To je gotovo ena najprepoznavnejših naslovnic glasbenih albumov vseh časov, ki je bila že neštetokrat posnemana in parodirana.

"Svetišče Beatlov"
In čeprav je fotografiranje pred 40 leti trajalo le nekaj minut, so oboževalci tako natančno preučevali simboliko naslovnice, da so nekateri prišli do sklepa, da je Paul McCartney - na fotografiji je bos, njegov korak pa ni skladen z drugimi - umrl. McCartney se je na račun te "bizarne zarote" pošalil z naslovom svojega koncertnega albuma Paul is live (1993).

Zarote gor ali dol, enostavno posnemanje prizora z naslovnice na Abbey Road vsak dan pritegne množice turistov, ulica pa je postala nekakšno "svetišče Beatlov", je za tiskovno agencijo AP povedal Richard Porter, lastnik bližnje kavarne, posvečene slavni liverpoolski četverici, in organizator dogodka ob obletnici, na katerem so se po ulici valile množice oboževalcev, fotografov in obupanih voznikov.

Znak umaknili na varno
Na Abbey Road, ki seka premožno londonsko sosesko St. John's Wood, stojijo sloviti studii, kjer je skupina posnela veliko svojih pesmi. Za posnetek na naslovnici albuma so se odločili avgusta leta 1969, ko so zadnjič snemali skupaj. Da bi kar najbolje v objektiv ujel vse štiri člane, je fotograf Ian Macmillan stopil na lestev, policisti pa so, medtem ko so Beatli nekajkrat prečkali cesto, zadržali promet.

Kasnejša priljubljenost kraja že 40 let povzroča preglavice tamkajšnjim uradnikom, ki so morali oznako za Abbey Road premakniti tako visoko, da je morebitni tatovi ne morejo doseči, vsake tri mesece pa prebarvajo zid, poln grafitov.

Nekaj fotografij s praznovanja okrogle obletnice slavne fotografije si oglejte v spodnji galeriji.