Dirka, na kateri tekmovalci jahajo brez sedel, v središče mesta pritegne na tisoče obiskovalcev. Foto: EPA
Dirka, na kateri tekmovalci jahajo brez sedel, v središče mesta pritegne na tisoče obiskovalcev. Foto: EPA
Jonathan Bartoletti je včeraj ponovil julijsko zmago. Foto: EPA

Toskansko mesto Siena slovi po najstarejši banki na svetu in najstarejših konjskih dirkah v Italiji. Dirka, na kateri tekmovalci jahajo brez sedel, v središče mesta pritegne na tisoče obiskovalcev.

Tradicija z začetkom daljnega leta 1482 je v Sieni sveža, kot da bi bilo prvič:

"Kaj je palio? Vse. Vznemirja me in radosti. To je način življenja," je opisala svoje občutke Luana Giannasi, navijačica ekipe Chiocciola. Navijač ekipe Leocorno Mario Fineschi pa je pojasnil, kaj so sestavni deli palia: "Treba je imeti dobrega konja, saj s slabim konjem ne moreš zmagati, in odločnega jahača, ki dobro pozna sienski trg in se zna odločiti v desetinki sekunde."

Najbolj vneti so bili navijači iz kontrade Lupa - ali po naše, iz četrti volkulje - ki so v boj poslali zmagovalca julijskega palia. "Vsak navija za svojo mestno četrt. Svojo nosim v srcu. Moj oče je bil prior mestne četrti Lupa oziroma Volkulja. Odraščali smo ob kruhu in Volkulji," navijačica ekipe Lupa Paola Celli.

Deset jezdecev iz različnih kontrad je v poldrugi minuti znova oddirjalo tri kroge okoli Poljskega trga - ali Piazze del Campo - v središču mesta. Jonathan Bartoletti je ponovil julijsko zmago. "Dvakrat smo zmagali, zato naj bo zdaj vsega dvojno," ni skrivala navdušenja navijačica ekipe Lupa Marisa.

Naslednji palio bodo v Sieni, ob 535. obletnici prvega, priredili 2. julija prihodnje leto.

Fotoutrinke z letošnjega palia si lahko ogledate spodaj.

Janko Petrovec, TV Slovenija