Evropejci pijejo vse manj vina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Evropejci pijejo vse manj vina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Do poteze prihaja v času vrste težav za vinsko industrijo, vključno z upadom povpraševanja po vinu, ker je vse več ljudi začelo raje piti craft pivo, poroča BBC.

Industrijo sta prizadela tudi čezmerna pridelava vina in naraščajoči življenjski stroški. Večino od 200 milijonov evrov bodo porabili za nakup presežka zalog, alkohol pa prodali za uporabo izdelkov, kot so razkužilo za roke, čistilna sredstva in parfum.

Da bi zmanjšali čezmerno pridelavo, bo denar na voljo tudi za to, da se vinarji preusmerijo v druge pridelke, kot so, denimo, olive.

S preusmeritvijo sredstev v vinsko industrijo francoska vlada upa, da bo ustavila padanje cen, da bi lahko vinarji spet našli vire dohodka, je povedal minister za kmetijstvo Marc Fesneau. Kljub finančni pomoči pa "mora vinska industrija gledati v prihodnost, razmisliti o spremenjenih navadah potrošnikov in se prilagoditi", je še dodal.

Podatki Evropske komisije za leto 2023 kažejo, da je uživanje vina upadlo v Italiji za 7 odstotkov, v Španiji za 10 odstotkov, v Franciji za 15 odstotkov, v Nemčiji za 22 odstotkov in na Portugalskem za 34 odstotkov, medtem ko se je pridelava vina v EU-ju zvišala za 4 odstotke.