Macron je svojo Brigitte spoznal, ko ga je ona na gimnaziji učila francoščino. Foto: EPA
Macron je svojo Brigitte spoznal, ko ga je ona na gimnaziji učila francoščino. Foto: EPA
O najzloglasnejšem primeru razmerja med učiteljico in učencem so poročali iz ZDA, kjer je javnost v 90. letih razburjala romanca med Mary Kay Letourneau in Vilijem Fualaauom. Foto: AP

37-letni Macron, nekdanji investicijski bankir, ki v Franciji velja za vzhajajočo zvezdo na političnem prizorišču, se je tako na dnevu Bastilje, francoskem državnem prazniku, z roko v roki s 56-letno Brigitte Trogneux sprehodil po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage, kjer je 14. julija potekala tradicionalna vojaška parada.

Zakonca sta se sicer prvič v javnosti pojavila že prejšnji mesec, ob uradnem obisku španskega kralja Felipeja VI. in kraljice Letizie v Elizejski palači, a dan Bastilje je kot največji francoski državni praznik nekaj povsem drugega.

Macron je zvezo s Trogneuxevo, ki prihaja iz znane družine čokoladnih mojstrov iz Amiensa, začel že v srednji šoli, davnega leta 1995, ko je bila ona njegova profesorica francoskega jezika na gimnaziji v Amiensu. Par pa se je poročil leta 2007 v Toquetu na severu Francije, kjer imata ob obali zadnjih 15 let hišo in kamor pobegneta pred mestnim vrvežem, ko jima čas dopušča. Zanjo to sicer ni prvi zakon - iz prvega zakona ima namreč tri otroke, je pa tudi že babica.

Očarala jo je njegova inteligenca
Zveza francoske medije, sicer vajenih burnega življenja svojih politikov, močno intrigira. Le Parisien je tako izbrskal, da je profesorico Trogneux pritegnila fantova inteligenca, on pa je željno črpal njeno znanje o literaturi in gledališču. "V razredu ga je nenehno dajala za zgled. Popolnoma jo je prevzel njegov talent za pisanje - nenehno je pisal pesmice, ona pa jih je prebirala pred celotnim razredom," se spominja neki njegov sošolec.

Po pisanju L'Expressa je Trogneuxeva danes kot učiteljica zaposlena v "neki ugledni verski ustanovi" v prestolnici.
Američani strožji
Ob tem pa lahko zapišemo, da jo je par vsekakor odnesel precej bolje kot Mary Kay Letourneau in Vili Fualaau, morda najbolj razvpit primer romance med učiteljico in učencem. Letourneaujevi je bilo 34 let, ko je na šoli v predmestju Seattla poučevala takrat 12-letnega Fualaaua, s katerim je leta 1996 začela razmerje in z njim zanosila. Letourneaujeva je bila zaradi posilstva otroka obsojena na šestmesečno zaporno kazen, sodnica pa ji je tudi izdala dosmrtno prepoved stikov s Fualaauom.

A že mesec dni zatem, ko je bila izpuščena iz zapora, jo je policija ponovno ujela z Vilijem, zato so jo obsodili na sedem let zapora. Letournejeva je bila takrat z Vilijem že drugič noseča, hčerko je rodila v zaporu, kjer je med letoma 1998 in 2004 prestajala svojo kazen. Letourneaujeva in Fualaau sta se leta 2005 po njeni izpustitvi poročila in danes živita s svojima otrokoma povsem običajno družinsko življenje.