So avtomobili v pogrebniškem poslu preteklost? Foto: Pixabay
So avtomobili v pogrebniškem poslu preteklost? Foto: Pixabay

Tako imenovani corbicyclette bi lahko prevetril francoski pogrebniški posel. Domiselna in do okolja prijazna različica mrliškega prevoza je zamisel Isabelle Plumerau, ki je lastnica pogrebnega zavoda Nebo in zemlja v Parizu. S svojim kolesom lahko tako kot motorizirana konkurenca prevaža celo krsto. "Kolo daje možnost novega rituala družinam, ki jih spremljam. To je počasna in tiha procesija v tempu korakov svojcev," je dejala.

Dodala je, da jih enako kot vsebina pritegne tudi oblika njenih sprevodov. "Družinam hočem zagotoviti nekakšen pomen v obredu, vendar tudi estetiko. Tudi lepota ne nazadnje za družino pomeni spokoj."

Želi postaviti smernice za panogo

Poleg sprememb poteka sprevoda ima Francozinja v mislih tudi skrb za okolje. V pogrebniško industrijo si želi vnesti trajnostne načine, ki bi veljali za vse v panogi. Njena različica pogrebnega kolesa je dolga dva metra in ima tudi električni pogon, ki ji pomaga pri vzponih. Takšno kolo je prvo svoje vrste v Franciji, prve storitve pa bo Isabelle Plumerau ponudila že letos. Podobnih koles so se domislili tudi v ZDA in na Danskem.

Onesnažujemo, tudi ko umremo

Letno po svetu umre približno 60 milijonov ljudi. Večinoma je med svojci prisoten nekakšen obred žalovanja, ki pa negativno vpliva na okolje – od kemikalij, ki se vpijajo v zemljo pri balzamiranju, do izpustov, ki nastanejo pri upepeljevanju. Med sežigom se namreč sprošča živo srebro, samo v ZDA pa pogrebniški posel poskrbi za 360.000 ton emisij ogljikovega dioksida letno.