Romunski gasilci so pomagali v požaru, ki se je končal srečno tako za lastnika stanovanja kot za njegovega psa. Foto: Reuters
Romunski gasilci so pomagali v požaru, ki se je končal srečno tako za lastnika stanovanja kot za njegovega psa. Foto: Reuters

Mladi gasilec Mugurel Costache je v kraju Pitesti okoli 120 kilometrov severozahodno od Bukarešte iz stanovanja, v katerem je zagorelo, najprej rešil 50-letnega lastnika, nato pa se je lotil še oživljanja psa, ki je bil zaradi vdihavanja dima nezavesten.

Živali je najprej nudil umetno dihanje, nato pa še masažo srca. Tako je pes znova prišel k zavesti. "Če gasilec ne bi posredoval, pes ne bi imel nobenih možnosti, da preživi," je zatrdila veterinarka Liliana Stanila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odzivi z vsega sveta
Gasilčevo hrabro dejanje so očividci posneli in posnetek je kmalu pristal na spletu, romunski mediji pa so Costacheja slavili kot "junaka iz Pitestija". Na spletu je posnetek zbral že več kot dva milijona ogledov.

Costache pa je povedal, da je prejel sporočila z vsega sveta, od Dubaja do Španije, Nemčije, Francije, Italije in Anglije. Ob tem je medijem zaupal, da bi psa, ki ga je rešil, prav rad posvojil, če bi se s tem seveda strinjal njegov lastnik.

V priloženem posnetku si lahko ogledate reševalno akcijo srčnega gasilca.