Po 45 dneh je Velika Britanija ponovno brez predsednika vlade. Foto: Reuters
Po 45 dneh je Velika Britanija ponovno brez predsednika vlade. Foto: Reuters

Na položaj predsednice vlade je Liz Truss prišla komaj prejšnji mesec, kjer je nasledila odstavljenega Borisa Johnsona. Po le šestih tednih na čelu britanske politike se je 47-letnici v zadnjih nekaj dneh že pošteno tresel stolček, danes pa je s položaja premierke tudi odstopila.

"Priznam, da v danih razmerah ne morem izpolniti mandata, za katerega sem bila izvoljena v konservativni stranki," je dejala, kljub temu da je še pred dnevi zatrjevala ravno nasprotno. 24 ur pred odstopom je namreč sporočila: "Sem borka in se ne predam."

Sorodna novica Liz Truss je po najkrajšem mandatu v zgodovini odstopila s položaja britanske premierke

Britanci so si jo privoščili

Tako britanski The Economist (en najbolj uglednih britanskih medijev), kot tudi tabloidni Daily Star sta jo v tednu, ki je vodil do odstopa oba primerjala z glavo solate. Oba časnika sta predvidela, da bo zelenjava obstala dlje od političnega življenja Truss. The Economist jo je že pred dnevi poimenoval "The Iceberg Lady," oziroma gospa ledenka (vrsta solate).

Predvidevanja o karieri zdaj že nekdanje premierke so se kot v najboljših komedijah uresničila. Pri Daily Star so šli še korak dlje. Svojim bralcem so namreč na družabnem omrežju Twitter omogočili ogled pretočnega predvajanja v živo, kjer so ob sliko Truss postavili solatno glavo in pripisali:

"Prvi dan: Katera mokra solata bo zdržala dlje?" Zapisali so še, da je solata vredna nekoliko manj od enega evra z rokom trajanja enega tedna.

Prva domina padla po 38 dneh

Pretočno predvajanje v živo je na vrhuncu privabilo več kot 350.000 gledalcev, ki so čakali na velikega zmagovalca dvoboja. Čeprav je sprva bilo videti, da bo premierka zdržala vsaj nekoliko dlje od zelenjave, je prva domina padla že v petek, ko je odpustila finančnega ministra Kwasija Kwartenga po komaj 38 dneh na funkciji. Premierka je nato po hitrem postopku v prvotno stanje vrnila vse davčne ukrepe, da bi vsaj malo umirila ekonomijo, ki je še vedno na trhlih nogah.

Potop Liz Truss

V zadnjih dneh so Truss poslanci konservativcev vse glasneje pozivali k odstopu, potem ko je bila zaradi finančnega pretresa in pritiskov prisiljena opustiti svoj gospodarski program.

Njene težave so se začele sredi septembra po objavi načrta za znižanje davkov, ki je sprožil pretres na finančnih trgih in padanje vrednosti funta. Prejšnji petek je premierka odstavila finančnega ministra Kwasija Kwartenga ter na njegov položaj imenovala Jeremyja Hunta.

Ta je v ponedeljek sporočil, da se vlada odpoveduje načrtovanim ukrepom. Sunak je med najresnejšimi kandidati za novega britanskega premierja. V sredo je odstopila še notranja ministrica Suella Braverman, v poslanski skupini konservativcev pa je nastal kaos zaradi glasovanja o zakonu o frackingu, ki naj bi bilo obenem glasovanje o zaupnici vladi. Sledili so številni pozivi premierki, naj odstopi.

Pred dobro uro, takoj po tem, ko je Liz Truss dejansko odstopila, so pri Daily Staru ponosno prek Twitterja sporočili, da je solata premagala nesrečno prvakinjo konservativcev. Fotografija premierke je padla, ob 14.35 pa je solata z lasuljo in obrazom nazdravila s šampanjcem.