V filmu Vojna zvezd: Imperij vrača udarec (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) je prizor lika Hana Sola, zamrznjenega v karbonitu. Ta je za pekarno v San Franciscu postal navdih za posebno skulpturo, ki sta jo solastnici One House Bakery v kalifornijski Benicii naredili kar – iz kruha.

Hanalee Pervan in njena mati Catherine sta stvaritev, s katero sodelujeta v vsakoletnem lokalnem tekmovanju Downtown Benicia Main Street Scarecrow Contest, v naravni velikosti oblikovali, pekli in sestavljali več tednov. Pri tem sta uporabljali les in dve vrsti testa, eden izmed njiju ni vseboval kvasa, a ima več sladkorja, tako pa bo zdržal dlje časa, poroča AP.

Načrt sta začeli osnovati pred tremi meseci, mesec dni sta potem ustvarjali predvsem ponoči, potem ko sta zaključili z rednim delom. Uspela jima je upodobitev tudi najmanjših detajlov, kot je trpeč obraz Hana Sola in njegovo naprezanje, da bi pobegnil. 1,8-metrsko krušno stvaritev sta šaljivo poimenovali Pan Solo.

Da sta se lotili projekta, je Hanalee veliko pomenilo, ker je lanskega januarja zaradi covida-19 izgubila okus in vonj. "Pomembno je najti veselje v drugem delu hrane," je dejala pekovka, za katero je projekt postal začasna obsesija, dolgo časa ni bila zadovoljna predvsem z ustnicami krušnega junaka. Pana Sola si je trenutno mogoče ogledati zunaj pekarne, a na žalost ne bo trajal večno. Testa namreč ne bodo pojedli, ampak bo sčasoma pristalo na kompostu.

Veliki oboževalki znanstvene fantastike sta leta 2020 sodelovali pri še eni umetnini na temo Vojne zvezd – ustvarili sta tudi lika Mandalorian in Baby Yoda.