Paris s svojo ljubljeno čivavo. Foto: epa
Paris s svojo ljubljeno čivavo. Foto: epa
Julie je za kloniranega mačka Nickyja Drugega plačala kar 50.000 dolarjev.
Nicky Drugi s svojo lastnico Foto: epa
Za bolne pasje ljubljence Angležem ni težko vzeti bolniškega dopusta. Foto: epa

Samo za oskrbo veterinarjev porabimo 11 milijard dolarjev letno, v kar so vključene tudi presaditve jeter in druge operacije, ki so po navadi namenjene le ljudem.

Čeprav večina ljudi kupuje najcenejšo hrano za svoje ljubljenčke, pa nekateri, ki imajo veliko pod palcem, kupujejo hrano in druge pripomočke, ki so tako dragi, da si jih večina še zase ne privošči.

Med njimi so krzneni ovratniki, z zlatom obrobljene posodice za vodo in hrano, kolekcija oblačil za hišne ljubljenčke različnih modnih znamk in gurmanske dobrote iz lososa, kavijarja in drugih dragih jedil.

Denar ima svojo moč, o čemer govori tudi podatek, da je neka ženska iz Teksasa plačala 50.000 dolarjev za hišnega ljubljenčka. Šlo je za mačko z imenom Nicky Drugi, ki je prvi maček, ki so ga klonirali po naročilu. Njegovemu očetu je bilo ime Nicky Prvi.

Angleži na bolniški dopust, če zboli pes
Neka raziskava je pokazala, da vzamejo Angleži bolniški dopust, ko zboli njihov živalski ljubljenček.

V preteklih dveh letih so skupaj vzeli kar 2,7 milijona dni bolniškega dopusta, da so bili lahko ob svojih bolnih psih. 10 odstotkov jih je vzelo 5 dni bolniškega dopusta, polovica pa kar dva tedna.

Britance tako skrbi zadovoljstvo hišnih ljubljenčkov, da jih je kar 55 odstotkov priznalo, da več pozornosti namenjajo svoji živali, ko ta zboli, kot pa kadar zboli njihov partner.

53 odstotkov jih je tudi priznalo, da kupujejo svojim psom, mačkam in drugim živalim darila, kadar se jim zdi, da so nerazpoloženi.