Nabor ušesnih prevez po vzoru Trumpa. Foto: Reuters
Nabor ušesnih prevez po vzoru Trumpa. Foto: Reuters

78-letni republikanski predsedniški kandidat Trump, ki je v soboto med predvolilnim shodom v Pensilvaniji preživel poskus atentata, krogla pa je zadela zgornji del njegovega uhlja, se je na konvenciji pojavil s povojem čez uho – in očitno navdihnil številne.

Sorodna novica Po štirih dneh spraševanja, kje je, Melania na konvenciji podprla soproga

"Predsedniku Trumpu pomagamo postaviti novo modno smernico," je povedala delegatka iz Arizone Susan Ellsworth. "Stojimo tu v znak solidarnosti z njim za njegovo rano. In želimo si samo, da ve, kako zelo ga ljubimo."

Delegat Michael Schafer, prav tako z lažno prevezo čez desno uho, je pojasnil, da ta trend ni povsem isti kot nošnja vseprisotnih rdečih kap z napisom "Make America Great Again" ("Naredimo Ameriko ponovno veliko"). "Mislim, da je to bolj nekaj, kar sodi v točno ta trenutek."

Nekateri so posegli po pravih obližih, drugi zgolj po kosu papirja, ki so ga zataknili za uho. Foto: Reuters
Nekateri so posegli po pravih obližih, drugi zgolj po kosu papirja, ki so ga zataknili za uho. Foto: Reuters

Joe Neglia, delegat iz Arizone, je dejal, da njegov obliž predstavlja "najnovejšo modno smernico". "Vsi na svetu bodo kmalu nosili te preveze," je povedal za CBS.

In še: "Včeraj ko sem vstopil in je v dvorani vladal tak izbruh ljubezni, sem pomislil, kaj lahko storim, da bi počastil to resnico? Kaj na svetu lahko storim? In potem sem zagledal tisto prevezo in pomislil: to lahko storim. Tako sem si jo nadel, da bi tako počastil Trumpa v znak sočutja in enotnosti."

Sorodna novica Trump preživel poskus atentata v Pensilvaniji, napadalec 20-letni Thomas Matthew Crooks

Preveza kot simbol in podpora

Ray Michaels, še en delegat iz Arizone, ki se je pojavil s prevezo, je za AP dejal, da so lažne preveze simbol podpore. "Zavedeli smo se, da je šlo za tragedijo, ki se ne bi smela nikdar zgoditi, in hočemo, da Trump ve, da prestajamo to skupaj z njim.”

"Potrebujemo simbol, ki bo jasno sporočal, da politično nasilje v Ameriki ni sprejemljivo," pa je za Washington Post povedal teksaški delegat Jackson Carpenter.

Poskus atentata na Trumpa je izvedel 20-letni Thomas Matthew Crooks, ki je pri tem ubil enega od udeležencev shoda, dva pa ranil.

Nagibi Crooksa, sicer domačina in registriranega republikanca, ki ni imel težav z zakonom, še kar niso znani. Crooksa je po dejanju ustrelil ostrostrelec tajne službe.