Srčki, drobne pozornosti, sladkarije in podobno so zaščitni znak sodobnega valentinovega, ki počasi pronica tudi v indijsko družbo. A mnogim to ni všeč. Foto: EPA
Srčki, drobne pozornosti, sladkarije in podobno so zaščitni znak sodobnega valentinovega, ki počasi pronica tudi v indijsko družbo. A mnogim to ni všeč. Foto: EPA

Valentinovo ali praznik zaljubljencev je tudi pri Indijcih precej priljubljen praznik, a ga konservativni hindujci zavračajo kot zahodnjaški praznik, ki po njihovem v ospredje postavlja vrednote, ki niso skladne s tradicionalnimi hindujskimi. Vsako leto se okoli valentinovega dogajajo vandalski napadi na trgovine, ki prodajajo s srčki okrašene voščilnice in drobna, sladkobna valentinova darilca, kar skušajo različne konservativne aktivistične skupine upravičiti s pojasnili, da valentinovo kot praznik spodbuja promiskuiteto.

A kljub vsemu mladi Indijci praznik sprejemajo vse bolj odprtih rok, kar je (očitno) zmotilo tudi vlado Narendre Modija. Državni odbor za dobro živali je tako Indijce pozval, naj ne nasedejo zahodnjaškemu prazniku, če pa že morajo komu pokazati ljubezen, naj objamejo bitje, ki si to brez dvoma zasluži – kravo. "Objemanje krav bo prineslo čustveno bogastvo in povečalo posameznikovo in skupno srečo," so zapisali v sporočilu za javnost in predlagali tudi poimenovanje "novega" praznika: dan objemanja krav.

Kot je znano, je krava v hinduizmu sveta žival, a namen poziva najverjetneje ni v širjenju ljubezni do te živali, ampak poskus dodatne promocije hinduizma, menijo politični poznavalci. Modijeva vlada namreč ne skriva, da želi v sicer sekularni Indiji dati (še) večji poudarek tej veri, poroča AP.

"Vse skupaj je popolnoma noro," je za agencijo dejal indijski politični analitik Nilanjan Mukopadjaj in poudaril, da na prvi pogled komičen poziv v sebi skriva jasno politično sporočilo: "To je zdaj uradno stališče. Izbrisala se je še ena ločnica med državo in vero, kar je zelo slabo. Zdaj država uradno počne tisto, za kar so si prizadevale različne politične in verske skupine."

V Indiji je hinduizem močno prevladujoča vera – za hindujce se izreka skoraj 80 odstotkov od 1,4 milijarde prebivalcev. Približno 14 odstotkov je muslimanov, druge religije (kristjani, sikhi, budisti in drugi) pa predstavljajo okoli šest odstotkov prebivalstva.