Robotski model slona sta templju Irinjadapili Sri Krišna v okrožju Thrisur podarila organizacija, ki se bori za pravice živali PETA, in indijska igralka Parvathy Thiruvothu. Kot so dejali, upajo, da bo to prispevalo k temu, da se bodo obredi odslej lahko odvijali brez krutosti do živali. Model slona je visok 3,3 metra, tehta 800 kilogramov in je narejen iz železnega ogrodja. Slonu se premikajo ušesa in rep, tako da je videti skoraj kot pravi.

V Kerali imajo privezani, osedlani in okrašeni sloni pomembno vlogo pri tempeljskih festivalih. V tej zvezni državi živi približno petina od približno 2500 slonov v ujetništvu v državi, piše BBC.

Zagovorniki pravic živali že več let opozarjajo na slab odnos Indijcev do teh mogočnih živali. Center za raziskovanje pravic živali je nedavno opozoril, da se smrtnost teh sesalcev povečuje. Po njihovih trditvah je tako v Kerali med letoma 2018 in 2023 umrlo kar 138 slonov v ujetništvu.

Sloni v Indiji pogosto sodelujejo pri različnih obredih. Foto: AP
Sloni v Indiji pogosto sodelujejo pri različnih obredih. Foto: AP

Organizacija PETA pa je navedla, da je izpostavljanje slonov zelo glasnim zvokom med različnimi festivalskimi dejavnostmi kruto do živali, in pozvala vse templje v državi, naj prave slone zamenjajo za njihove železne nadomestke. "Skrajni čas je, da naredimo večje in učinkovitejše korake, ustavimo zlorabe in omogočimo živalim dostojanstveno življenje," je še dodala organizacija.

V templju so dejali, da so mehanskega slona sprejeli z veseljem. Upajo, da se bodo za enako potezo odločili tudi drugod.