Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Pek Matteo Cunsolo je prišel na idejo, ko je videl na televiziji prispevek o tem, kako so sprejeli ukrajinske begunce na poljski meji, dali so jim hrano in pijačo. "Ko sem slišal besedo kruh, sem pomislil: V redu, jaz sem pek, kaj lahko storim, da pomagam?"

Lotil se je tistega, kar najbolje zna. V svoji pekarni v Parabiagu blizu Milana je začel pripravljati kruh miru. Ta je v notranjosti rumeno-moder, kakršna je ukrajinska zastava, pek pa je pri tem uporabil naravna barvila. Kruh okrasi tudi z napisom peace (mir) .

Cunsolo naredi približno 20 kilogramov kruha miru na dan, doslej pa je zbral več kot 2000 evrov za tamkajšnjo dobrodelno organizacijo Lion's Club, ki je denar namenila za pomoč Ukrajincem.

Poleg tega so Cunsolo in tamkajšnji peki pripravili 600 kilogramov piškotov, ki so jih razdelili beguncem. Te namerava naslednji teden skupaj polnim tovornjakom plenic, hrane, zdravil in oblačil peljati na ukrajinsko-poljsko mejo. "Po begu pred bombami, morda po nočnem potovanju po gozdovih v mrazu, mislim, da je piškotek kot majhna pozornost, ki lahko pomaga privabiti nasmeh na otrokov obraz," je dejal Cunsolo.

"To je res pomembna pobuda," je dejala stranka Maria Pascolin, ko je nakupovala v pekarni. "To je kaplja v morje, a če bi vsi prispevali, bi pomagalo," je še dodala.

Foto: AP
Foto: AP