Foto: EPA
Foto: EPA

61-letni Bonanno je bil obtožen, da je "teroriziral" potnike s svojim pretirano gorečim izdajanjem rekordnega števila kazni v obdobju le nekaj let.

Pri Trenitalii so ga odpustili leta 2017, potem ko so prejeli kopico pritožb nezadovoljnih potnikov, zaradi katerih so morali poplačati za približno 10.000 evrov v povračilu kazni, ki naj bi jih Bonanno izdajal povsem arbitrarno – in včasih za previsoke globe.

Bonanno, ki živi v Jesolu blizu Benetk in je delal na severni trasi italijanskih železnic, je potnikom delil kazni za celo vrsto prekrškov, od vkrcanja na vlak brez vozovnice in tega, da vozovnice niso ustrezno overili, do voženj na napačnih trasah.

Sprevodnik je italijanske železnice po odpustitvi tožil, sodišče pa mu je pritrdilo in Trenitalii odredilo, da Bonanna znova zaposli oz. "integrira" v podjetje. Ta se je medtem že vrnil na delovno mesto in dejal, da si je oddahnil, da je njegove "nočne more konec".

"Potniki me obožujejo"

Sodišče je Bonanna opisalo kot nekoga, ki je očitno delal "z nadpovprečno vnemo" in je bil "nefleksibilen". A kot so razsodili, je zgolj opravljal svoje delo, čeprav "zelo natančno". Pri tem so še poudarili, da se s svojim pikolovskim delom nikdar ni skušal sam okoristiti.

V pogovoru za časopis Corriere della Sera je Bonanno, ki je delal kot sprevodnik 38 let, zanikal, da se je vedel "neusmiljeno", čeprav je priznal, da je izdal rekordnih 5000 kazni. "Nisem lovec na glave, ampak pri mojem delu je doslednost nujna in moram zagotavljati, da vsi potniki potujejo z veljavno vozovnico," je dejal. "Nikdar nisem avtoritaren ali da bi ljudi ustrahoval. Potniki me obožujejo."

Njegov odvetnik Lucio Spampatti je dejal, da še nikdar ni slišal za primer, da bi nekoga odpustili, ker je preveč delal. "Če dobro pomislite, je ta zgodba paradoksalna. Govorimo o sprevodniku na vlaku, ki je zaradi svojega dela, ko je odkrival potnike brez vozovnice, podjetju prislužil več kot 200.000 evrov."