Z vesoljskega plovila Nase, ki je oddaljeno 30 milijonov kilometrov, so na Zemljo s pomočjo laserja iz globokega vesolja poslali prvi videoposnetek. 15-sekundno vsebino so na sistem plovila Psyche naložili, preden je oktobra poletelo.

Ekipa misije v Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon v Pasadeni v Kaliforniji se je odločila, da bo zvezda videa triletni maček enega izmed zaposlenih. Video oranžnega bitja po imenu Taters, ki lovi rdečo lasersko svetlobo, je bil na Zemljo pretočen 11. decembra, Nasa pa ga je objavila šele pred kratkim. Joby Harris je na dosežek svojega domačega ljubljenčka izjemno ponosen, a ne želi, da na novo odkrita slava njegovemu mačku stopi v glavo. "Z njim proslavljam njegovo prepoznavnost, a pazim, da s tačkami trdno stoji na preprogi," je dejal šaljivo.

Trajalo je manj kot dve minuti, da je video ultra visoke ločljivosti dosegel Caltechov observatorij Palomar. Poslan je bil z najvišjo hitrostjo testnega sistema – 267 megabitov na sekundo. Kljub veliki razdalji je test posredoval video hitreje kot večina širokopasovnih internetnih povezav na Zemlji, poroča AP.

Nasa želi izboljšati komunikacijo iz globokega vesolja, posebno za primer pošiljanja ljudi na Mars. Laser naj bi prenašal podatke s približno 100-krat večjo hitrostjo od radijskih sistemov, ki jih trenutno uporabljajo vesoljska plovila daleč od Zemlje.

Ko se Psyche usmeri proti glavnemu asteroidnemu pasu med Marsom in Jupitrom, načrtujejo še več testnih prenosov, a Taters ne bo več nastopal.