Leta 1941 je Yousuf Karsh fotografiral nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla, preden pa je pritisnil na sprožilec, mu je iz ust vzel cigaro. Takrat je ustvaril delo, ki je postalo ena najbolj reproduciranih podob v zgodovini fotografije, namrščen obraz politika je leta 2016 začel krasiti tudi bankovec za pet funtov.

Karsh je kar dve desetletji bival v hotelu Fairmont Chateau Laurier, od koder je tudi vodil svoj studio. Ko se je odselil, je v znak hvaležnosti tam pustil zbirko fotografij, med drugim tudi črno-belo mojstrovino, ki je bila fotografu zelo ljuba, vredna pa naj bi bila okoli 100.000 ameriških dolarjev (okoli 100.350 evrov).

Od leta 1998 je zbirka njegovih del varno bivala v ottavskem hotelu, pred kratkim pa so zaposleni opazili, da umetniško delo ni obešeno pravilno, okvir se ni skladal z drugimi v prostoru – nekdo je original svetovno znanega portreta zamenjal s ponaredkom. S pomočjo fotografij, ki jim jih je poslala javnost, so ugotovili, da so ga nadomestili oziroma ukradli med 25. decembrom 2021 in 6. januarjem 2022, poroča CNN.

"To predrzno dejanje nas je globoko užalostilo," je upravnica hotela Geneviève Dumas zapisala na družbenih omrežjih in poudarila, da je nastanitveni obrat izjemno ponosen na čudovito Karshevo zbirko.

Izginotje še vedno preiskujejo, po predvidevanjih nekdanjega FBI-jevca pa naj bi kraja bila načrtovana ob pomoči enega izmed zaposlenih v hotelu. Oseba je namreč morala vedeti, kaj je iskala in kako je bila umetnina varovana.