Američani besedo freedigitalphotos.net">
Američani besedo "okej" pokažejo s takšno kretnjo. Foto: freedigitalphotos.net

Članek je govoril o društvu proti prepovedi odmevanja cerkvenih zvonov kot opozorila, da je čas za večerjo.

Izraz "okay", poslovenjeno okej, danes pomeni potrditev razumevanja, profesor Allan Metcalf iz Illinoisa, ki je o njem napisal knjigo, pa trdi, da gre za "najprepoznavnejšo ameriško besedo". Najpogosteje se govori ali zapiše, še posebej v času elektronske pošte in družbenih omrežij, ko je treba z manj besedami povedati več. Prenesel se je tudi v druge jezike in razumejo ga skoraj vsi na svetu.

Obstaja veliko razlag o izvoru izraza, ki naj bi segale v Grčijo in na Škotsko, vendar pa ameriški profesorji in strokovnjaki menijo, da je OK njihov. Šlo naj bi za napačno črkovan izraz "vse je v redu", ki so ga namesto z "all correct" zapisali z "orl korrekt".

Znana pa je tudi razlaga, da je "OK" v resnici okrajšava za "0K" - "zero killed" ali po slovensko, brez žrtev. Med spopadi naj bi v srednjeveški Angliji na oglasno desko zapisovali število žrtev v bitki.

Slavni OK Corrall
Čeprav niti v samih ZDA ni popolne enotnosti. Leta 1840 so izraz OK uporabljali za predsedniškega kandidata in nato predsednika Martina Van Burena, ki se je rodil v Kinderhooku v New Yorku. Rekli so mu "stari Kinderhook" (Old Kinderhook).

V državi Utah obstaja mesto z imenom Okay, ki je dobilo ime po nekdanji tovarni tovornjakov, mesto z enakim imenom pa premore tudi zvezna država Arkansas. Slaven je tudi OK Corrall iz mesta Tombstone v Arizoni, kjer se je leta 1881 zgodil kavbojski strelski obračun, čeprav OK v tem primeru pomeni kratico za Old Kindersley.