Foto: EPA
Foto: EPA

Dve večji japonski letališči sta že prosili potnike, naj se ne vozijo na svojih električnih kovčkih znotraj njihovih prostorov, poroča agencija Kjodo. Policija pa poziva domače prodajalce, naj opozorijo stranke glede strogih zakonov, ko gre za uporabo tovrstne prtljage na motor.

V zadnjih letih so omenjeni kovčki, ki spominjajo na otroške skiroje, a jih poganja litij-ionska baterija, postali pogostejši med potniki, popularizirali pa so jih tudi zvezdniki, kot sta Paris Hilton in Shilpa Shetty.

Japonska trenutno uvršča električne kovčke, ki so priljubljeni drugje po Aziji, v kategorijo "motornih vozil, ki jih lahko vozijo po cestah samo z ustrezno varnostno opremo in vozniškim dovoljenjem".

Junija so tako japonske oblasti zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja obravnavale kitajsko študentko, ki se je vozila na električnem kovčku na pločniku v Osaki.

Po japonski prometni zakonodaji se njen kovček, ki doseže hitrost do 13 kilometrov na uro, namreč uvršča v kategorijo "motornega kolesa", tako kot mopedi. Policija je ob tem še enkrat poudarila, da je za tovrstno prtljago potrebno vozniško dovoljenje.

Julija se je prav tako v Osaki deček iz Indonezije vozil na električnem kovčku mimo pešcev v obljudeni nakupovalni četrti Dotonbori, njegova družina pa je bila presenečena, ko so jih obvestili, da je za to potrebno vozniško dovoljenje.