Kdo bi si mislil, da je na Japonskem uporaba disket še vedno tako priljubljena? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bi si mislil, da je na Japonskem uporaba disket še vedno tako priljubljena? Foto: MMC RTV SLO

Japonski minister za digitalno tehnologijo Taro Kono je napovedal vojno staromodnim disketam. Japonski vladni odbor je odkril, da še vedno več kot 1900 upravnih postopkov na Japonskem še vedno poteka s pomočjo zastarelih nosilcev podatkov. Čeprav so Japonci znani po prodorih v svetu tehnologije, za njihovo pisarniško kulturo velja tudi, da se po na vse kriplje oprijemajo staromodnih načinov dela.

Diskete so pozabljene že trideset let

"Poleg disket bi se radi znebili tudi faksov," je bil jasen Kono. Dodal je, da mu niti ni jasno, kje pisarnam sploh uspe kupiti diskete. Japonska vlada se je že večkrat soočila s podobno, sicer paradoksalno problematiko. Najverjetnejši razlaga za zastarelost japonskih administrativnih in upravnih postopkov sta predvsem slaba digitalna pismenost uslužbencev in konservativna birokratska politika.

Diskete so vrh svoje uporabnosti dosegli med šestdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja, nato pa so jih izpodrinili modernejši, veliko bolj praktični nosilci podatkov. Za primerjavo: kapaciteto 20.000 disket nadomesti le ena običajna spominska kartica (32 gigabajtov).