Italijani so seveda prepričani, da prav oni pripravljajo najboljše pice na svetu, pica v Italiji namreč ni zgolj jed, temveč je del nacionalne kulture.
Italijanski picopeki tako prisegajo na sestavine italijanske pridelave, pri čemer še posebej pazijo na kakovost kvasa in paradižnikove omake ter na svežino sira mocarela. Pica bi se morala peči pri 450 stopinjah Celzija, tako da je sredica mehka in sočna, skorja pa hrustljava, pravijo. 80 se jih je zdaj zbralo v občini Vighizzolo d'Este pri Padovi, kjer bodo sestavili enoten recept in ga opisali v slovesni listini.
Od leta 2010 ima "pica napolitana" v Evropski uniji status zaščitene tradicionalne specialitete, v kampanji za zaščito lokalne tradicije prednjači Neapelj, ki si želi, da bi pica postala tudi del Unescove kulturne dediščine.
V Italiji je sicer 35.000 picerij, ki skupaj zaposlujejo četrt milijona ljudi, dnevno pa pripravijo okoli sedem milijonov pic.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje