Državnega tekmovanja v klekljanju se je udeležilo 148 otrok in 31 odraslih. Foto: BoBo
Državnega tekmovanja v klekljanju se je udeležilo 148 otrok in 31 odraslih. Foto: BoBo

Na Trgu svetega Ahacija v Idriji je tekmovalo 148 otrok in 31 odraslih, ki so se pomerili v sedmih kategorijah. Otroci so imeli za končanje izdelka na voljo 45 minut, odrasli eno uro.

Vodja tekmovanja Anka Jamšek je poudarila, da čas ni najpomembnejše merilo pri ocenjevanju izdelkov. "Najpomembnejše je upoštevanje vseh pravil v vsaki kategoriji posebej, v končni meri pa je najpomembnejši potem videz, estetski videz čipke."

Po koncu so bile zadovoljne udeleženke, pa tudi številni gledalci. Ann iz Anglije, ki je prvič na obisku Idrije, je izrazila navdušenje nad videnim.

Po razglasitvi rezultatov državnega tekmovanja v klekljanju se nadaljuje praznovanje 140-letnice Čipkarske šole Idrija s čipkasto torto.

Visoki jubilej Čipkarske šole Idrija
Letošnja otvoritvena slovesnost že 35. Festivala idrijske čipke je zaznamovala večstoletna zgodba idrijske preteklosti, ki oživlja živo dediščino klekljanja v Idriji, ohranjeno do današnjega časa. Prav zaradi tega nepretrganega ustvarjalnega procesa ni naključje, da je častitljiva 140. obletnica Čipkarske šole v Idriji tudi osrednja tema letošnjega festivala.

Idrija te dni diha s festivalom, na različnih lokacijah po mestu so odprli več razstav tradicionalnih in sodobnih čipk ter izdelkov s čipko, pripravili so različne ustvarjalne delavnice, strokovne dogodke za ljubitelje klekljanja, sejem domače in umetnostne obrti, rekreativni tek za ljubitelje športa, nastope glasbenih in igralskih skupin ...