Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je javne drevesnice založila s približno 150 milijoni sadikami. Državljane spodbujajo, naj vsak posadi vsaj dve sadiki, kar vodi do želenega cilja.

Sajenje dreves je mogoče spremljati prek spletne aplikacije Jaza Miti. Ta posameznikom in organizacijam pomaga tudi zasaditvi ustreznih sadik, pravijo na okoljskem ministrstvu.

Po besedah ​​okoljske ministrice Roselinde Soipane Tuya praznik omogoča "vsakemu Kenijcu, da ima pobudo". Dodala je, da se je do nedelje registriralo že dva milijona ljudi. Povedala je še, da zasaditev ne bo potekala v severovzhodni regiji, kjer so bile poplave.

Kenijci so na splošno pozdravili pobudo za sajenje dreves, hkrati pa opozorili na nekatere izzive.

Okoljevarstvenica Teresa Muthoni je za britanski BBC povedala, da je pobuda zelo dobra ideja, a da akcija ni bila organizirana na način, ki bi zagotovil, da bi se je vsi udeležili. Dejala je, da akcija prihaja v času, ko tamkajšnjemu gospodarstvu ne gre dobro, zato se veliko ljudi spopada s finančnimi težavami, zato so morali nadaljevati delo, da bi postavili hrano na mizo.

Opozorila je tudi, da je veliko sadik v javnih drevesnicah eksotičnih: "Zelo pomembno je posaditi prava drevesa na pravo mesto."

Vlado so kritizirali tudi zaradi zavzemanja za sajenje dreves, medtem ko ji ni uspelo zajeziti nezakonite sečnje v javnih gozdovih – pred kratkim je te prepovedala.