Kihanje je naravni obrambni mehanizem telesa za izločanje dražilnih snovi iz nosnih poti. (Fotografija je simbolna). Foto: AP
Kihanje je naravni obrambni mehanizem telesa za izločanje dražilnih snovi iz nosnih poti. (Fotografija je simbolna). Foto: AP

Na Škotskem je neimenovani moški med vožnjo želel zadušiti kihanje tako, da je s prsti stisnil svoj nos in zaprl usta. Njegovo dejanje pa je imelo neprijetne posledice – 30-letnik je namreč v hudih bolečinah prišel v bolnišnico. Pregledi so pokazali, da je na sapniku dobil raztrganino, veliko dva milimetra.

Če so med kihanjem usta in nos zaprti, se lahko po besedah zdravnikov Univerze v Dundeeju tlak v zgornjih dihalnih poteh poveča za približno 20-krat. To lahko povzroči različne poškodbe, tudi počen bobnič, anevrizmo in celo zlomljena rebra.

Bolnik, ki je imel v preteklosti alergije in ga je pogosto dražilo grlo, sicer ni potreboval kirurškega zdravljenja, domov so ga poslali z zdravili proti bolečinam in senenem nahodu. Zdravniki so mu tudi svetovali, naj se dva tedna izogiba težji telesni dejavnosti. Pet tednov pozneje se je raztrganina zacelila, poroča BBC.

Rasads Misirovs, glavni avtor poročila, ki je dokumentirano v medicinski reviji BMJ Case Reports, je poudaril, da bi morali ljudje kihanju "pustiti prosto pot", saj je naravni obrambni mehanizem telesa za izločanje dražilnih snovi iz nosnih poti.

"Nežno moramo pokriti obraz z roko ali notranjo stranjo komolca, da preprečimo, da bi dražilne snovi, kot so virusi, skupaj s slino in sluzjo dosegle druge okoli nas," je dejal in dodal, da obstaja nekaj metod, s katerimi lahko ljudje zadušijo kihanje, ne da bi zaprli nos in usta. "Osebno sem uporabil tudi tehniko, da sem za nekaj sekund s palcem pritisnil na zgornjo ustnico, tik pod nosom, ne da bi zaprl nosne poti. Zame to deluje," je še delil.

Nenadna raztrganina grla je v medicini redka in je lahko tudi smrtno nevarna. Poročali so le o nekaj primerih, vključno leta 2018, ko je moški v Leicestru prav tako dobil tovrstno poškodbo, ko je poskušal zadržati kihanje.