Na tretji dan v mesecu se je pred kipcem zbrala velika množica ljudi. Tudi prejšnji ponedeljek ni bilo nič drugače. A Svetnica, ki je ljudem
Na tretji dan v mesecu se je pred kipcem zbrala velika množica ljudi. Tudi prejšnji ponedeljek ni bilo nič drugače. A Svetnica, ki je ljudem "prenašala" kipčevo sporočilo, je le nekaj dni pozneje izginila. Foto: Youtube

Več sto zvestih privržencev se je zadnjih nekaj let na tretji dan v mesecu zbralo ob kipcu Device Marije, ki ga je Maria Giuseppe Scarpulla pred leti kupila v znanem romarskem središču Medžugorje v BiH-u. Ko je leta 2016 kipec Marije prinesla v Trevignano Romano, kamor se je z možem preselila s Sicilije, je oznanila, da je kip potočil "krvave solze" in da je skozenj spregovorila sama Marija.

Zgodba o Svetnici (ki si je medtem spremenila ime v Gisello Cardio) se je hitro razširila in kmalu so k njej začeli prihajati bolni in trpeči od blizu in daleč. "Krvaveči" kipec, zaščiten s steklom, je dobil svoje častno mesto na travniku na obrobju mesta, kjer so ga vsak 3. dan v mesecu obiskovali romarji in obenem poslušali najnovejše modrosti, ki jih je z Mario Giuseppe Scarpulla delila "Devica Marija".

Čeprav je bila Scarpulla že pred tem obsojena zaradi stečajne prevare, to gorečih vernikov, ki so prihajali k njej, da bi jim pomagala ozdraveti, ni motilo. Prinašali so ji darila in na račun fundacije, ki jo je ustanovila z namenom zbiranja sredstev za center za bolne otroke, nakazovali denar.

Zgodba se je nato obrnila v (pričakovano) smer: začelo se je oglašati vedno več ljudi, ki so opozarjali, da so bili opeharjeni – ne le, da po nakazilu niso ozdraveli, ostali so tudi brez denarja. Pritoževati so se začeli tudi domačini, ki jim je začela presedati vsakomesečna "invazija" romarjev v mestece, povrhu pa so mediji izbrskali še, da je fundacija z donacijami med drugim kupovala zemljišča.

Marca je zato tamkajšnji škof Marco Salvi oznanil, da bo Cerkev začela uradno preiskavo domnevnega čudeža, povezanega s "krvavečim" kipcem.

Svojo preiskavo pa je začel tudi zasebni detektiv Andrea Cacciotti, na katerega so se obrnili opeharjeni verniki. Kot je prejšnji teden razkril na novinarski konferenci, je med drugim ugotovil, da so krvave solze, ki naj bi jih točil kipec, v resnici prašičja kri. Svoje ugotovitve je predal tamkajšnji policiji in kriminalistom, je dejal in dodal, da je bilo ogoljufanih "že preveč ljudi", poroča britanski Guardian. Italijanski časopis Corriere della Sera je sicer v torek poročal, da je tožilstvo tudi uradno začelo preiskavo zaradi sumov prevare.

Neki moški, ki je Svetnico spoznal leta 2016, je za La Repubblico povedal, da sta z ženo Scarpullinini fundacija skupno nakazala 123.000 evrov. "Oba sva bila bolna. Zaupala sva ji in to je bila gromozanska napaka." "Na začetku sva ji verjela, pozneje sva se je začela bati," je še razkril.

Scarpulla je očitno zaslutila, da se ji ne obeta nič dobrega. Le dva dni pred Cacciottijevo tiskovno konferenco, 3. aprila, ko se je k njej – kot vsak mesec – zgrnilo nekaj sto romarjev, je oznanila, da ji je Devica Marija posredovala novo sporočilo, ki se je glasilo: "Ljubljeni otroci, napočil je čas za izbiro. Kot žalujoča mati vas prosim: izberite Boga. Otroci, tema izteguje lovke po vas."

Tik pred začetkom velikega tridnevja (in s tem podaljšanega konca tedna), so Scarpullo in njenega moža videli zadnjič. Po navedbah italijanskih medijev sta spakirala kovčke in izginila. Pojavile so se različne govorice glede tega, kam je odšla – nekateri trdijo, da se je vrnila na rodno Sicilijo, drugi, da je pobegnila v tujino, tretji pa, da je našla "zavetišče v samostanu", navaja Guardian.

Njena pravna zastopnica Anna Orlando je medtem za Guardian zatrdila, da ni Scarpulla nikamor odšla, ampak si je zgolj "privoščila dopust". "Gre za senzacionalizem za vsako ceno. To je običajen lov na čarovnice, vsi so znoreli in nihče ne pokaže pripravljenosti za preverjanje dejstev," je dejala in dodala: "Vse, kar lahko rečem, je, da se bomo branili."