Zi Lin Džang je v Sanyi pravzaprav 'morala' zmagati. Foto: Reuters
Zi Lin Džang je v Sanyi pravzaprav 'morala' zmagati. Foto: Reuters
Mis sveta
Za ogled prireditve so obiskovalci morali odšteti do 300 dolarjev. Foto: Reuters
Mis sveta
Na Kitajskem so preživele mesec dni. Foto: Reuters

Iz Pekinga in drugih kitajskih mest prihajajo novice, da so Kitajci po razglasitvi najlepše internetne strežnike, klepetalnice in bloge zasuli z navdušenjem, da krona najlepše za leto 2007 pripada prav Kitajki.

Na marsikaterem portalu števila objav sploh ne morejo več beležiti, večina uporabnikov pa piše sporočila v smislu moškega z vzdevkom Tango: "Ti si ponos za našo državo! Tako presrečni smo vsi in tako ponosni, da smo Kitajci!"

Nihče in nič ne more ustaviti talentov
Na lepotne izbore je komunistično vodstvo v državi dolgo gledalo z neodobravanjem, v zadnjih letih pa najrazličnejše razglasitve najlepših rastejo kot gobe po dežju. Tako rekoč se lahko že vsaka kitajska krajevna televizija pohvali s tem, da izbira nove, še neznane obraze ali modele, ki nato poskušajo uspeti v svetu mode in blišča.

Kljub poplavi takih šovov in resničnostnih oddaj pa se oblast še vedno ni povsem sprijaznila z njimi, zato oddaje, pri katerih se iščejo talenti, povečini ne smejo biti na sporedu v najbolj gledanem večernem času, tekmovalcem pa je naročeno, da se ne smejo obnašati (preveč) provokativno.

Kljub vsesplošnemu navdušenju nad prvo kitajsko mis sveta pa so kitajski časopisi izboru posvetili le malo pozornosti, saj so pred ta dogodek postavili svetovni dan boja proti aidsu.

Iz obrobja v prestolnico, od tajnice do mis sveta
Zi Lin Džang, ki se je rodila v severnokitajskem umazanem industrijskem mestu Šidžiadžuang, zdaj pa v Pekingu dela kot tajnica in tudi kot model, je krono najlepše Zemljanke prejela na letoviškem otoku Hainan, na katerem leži tudi mesto Sanya.

Dvorano Beauty Crown Theatre, ki sprejme 2.000 obiskovalcev, so zgradili posebej za izbor mis sveta leta 2003, ko je to mesto prvič gostilo druščino lepotic. Kar 1,82 metra visoka Kitajka - najvišja med 106 udeleženkami, je bila poleg lepotice iz Dominikanske republike tudi najbolj vroče "blago" na stavnicah.

S takšno podporo je res lahko ...
"Za menoj stoji 1,3 milijarde ljudi," je Zi Lin Džang dejala med kratkim intervjujem na odru. "Če zmagam, bi rada postala vez med olimpijskimi igrami v Pekingu in organizacijo, ki stoji za izborom za mis sveta. Moč, ki mi jo daje naziv najlepše, želim uporabiti pri tistih, ki so pomoči najbolj potrebni," je v slogu prejšnjih misic v polomljeni angleščini razlagala Kitajka.

Brez politike ne gre
V Sanyi se je predstavilo rekordnih 106 tekmovalk, pri katerih so ocenjevali oblikovanost telesa, slog, oblačila, osebnost in lepoto. Svoje predstavnice na Kitajsko nista poslala Mjanmar in Severna Koreja, prav tako pa ni bilo lepotice iz Tajvana, saj Kitajska ta otok šteje za svoje ozemlje.

Blišč in beda lepotnih tekmovanj
Izbor za mis sveta vsako leto zaneti tudi nekaj iskric pri feministkah, češ da gre za tekmovanje, ki žali in ponižuje ženske. Še svež spomin pa je tudi na leto 2002, ko so morali izbor iz Nigerije prestaviti v London. V Nigeriji je namreč v spopadih, ki jih je izzval neki časopis, ko je zapisal, da bi si prerok Mohamed, če bi bil še živ, ženo zagotovo izbral med tekmovalkami, umrlo več kot 200 ljudi.

Anja Pavlič