Nasad ananasa na Tajvanu. Foto: Reuters
Nasad ananasa na Tajvanu. Foto: Reuters

Peking je prejšnji teden razglasil prepoved uvoza na tajvanske ananase, kot razlog pa navedel, da so bili v sadežih odkriti škodljivi organizmi.

Tajvanci so bili zaradi te poteze ogorčeni in jo označili za nesprejemljivo. Nič čudnega, saj je Tajvan leta 2020 kar 97 odstotkov ananasov oziroma 41.661 ton izvozil na Kitajsko, trgovina pa je bila vredna več kot 50 milijonov ameriških dolarjev. Poleg tega se je prepoved zgodila ravno v času, ko se je v tajvanski pokrajini Pingtung, v kateri zraste tretjina sadežev, začelo pobiranje ananasov.

Kampanja tajvanskih politikov za spodbujanje kupovanja domačih izdelkov. Foto: Reuters
Kampanja tajvanskih politikov za spodbujanje kupovanja domačih izdelkov. Foto: Reuters

Tajvanski zunanji minister Joseph Vu je na družbenih omrežjih sprožil kampanjo "Osvoboditev ananasa", pridružila se mu je tudi predsednica države Cai Ing Ven, ki je sodržavljane pozvala, naj zaradi prepovedi izvoza sami pomagajo domačemu kmetijstvu in kupijo čim več ananasov. "Podprimo kmete, vsi jejmo ananas!" so bile njene besede. Dodala je, da se Kitajska igra "nepoštene igrice", saj je kar 99,79 odstotka tajvanski ananasov prestalo inšpekcijski pregled.

Poziv politikov je padel na plodna tla, saj so v le štirih dneh tajvanski kmetje od različnih domačih podjetij in potrošnikov dobili za 41.687 ton ananasov prednaročil, kar je še več, kot znaša letna količina izvoza na Kitajsko. Predsednica je še dodala, da se bodo zaradi prepovedi Pekinga usmerili v izvoz ananasov v druge države, kot so Singapur, Malezija in Avstralija.

Sorodna novica Tajvan, svetla točka epidemije in gospodarstva, znova tarča kitajskih groženj