Letošnji Hemingwayevi dvojniki. Foto: EPA
Letošnji Hemingwayevi dvojniki. Foto: EPA

Letos je "Papa" postal Američan Wally Collins, velik oboževalec Hemingwaya, ki je s svojim novinarskim slogom opisoval prelomne dogodke 20. stoletja. Najbolj ga navdušuje pisateljeva želja po pustolovščinah, je priznal Collins, ki zase pravi, da ni imel tako razburljivega življenja kot Ernest.

Na tekmovanju, ki je potekalo v nekdaj Hemingwayevem najljubšem lokalu Sloppy Joe's Bar, se je sicer zbralo 131 belobradih moških. Collins je sodeloval že šestič, prvič pa mu je uspelo osvojiti naziv "Papa", po pisateljevem vzdevku.

Po koncu tekmovanja je Wally poziral pred Ernestovo hišo, ki je danes spremenjena v muzej, v njej pa domuje tudi okoli 60 mačk. Njihova posebnost je ta, da imajo nekatere na sprednjih tačkah dodatni, šesti prst. Takšno mačko je Hemingway dobil od nekega ladijskega kapitana.

Tekmovanje sicer poteka vsako leto, in sicer ob koncu Hemingwayevih dni, festivala, posvečenega pisatelju, ki je leta 1954 prejel Nobelovo nagrado za književnost, leto prej pa tudi Pulitzerjevo nagrado.

115. obletnica rojstva
Prav danes sicer mineva 115. obletnica rojstva pisatelja s polnim imenom Ernest Miller Hemingway. Rodil se je 21. julija 1899 v Oak Parku v Illinoisu. Ko je dopolnil osemnajst let, je hotel vstopiti v vojsko, vendar mu to ni uspelo, ker je imel slabo levo oko. Ko je slišal, da Rdeči križ jemlje prostovoljce za voznike rešilnih vozil, se je hitro prijavil na razpis. Sprejet je bil decembra leta 1917, zato je aprila 1918 pustil svojo službo pri časopisu in mesec pozneje odplul v Evropo.

Najprej je obiskal Pariz, pot pa na začetku junija nadaljeval in odšel v Milano. Poročal je z ženevske konference in o grško-turški vojni. Pokrival je politične teme, povezane z dogajanjem v Evropi, in številne manj pomembne teme. V literaturo se je zapisal z romani Zbogom, orožje!, Komu zvoni in delom Starec in morje. 2. julija 1961 je naredil samomor.