Sestavine v kokakoli Zero naj bi se razlikovale od države do države. Foto: EPA
Sestavine v kokakoli Zero naj bi se razlikovale od države do države. Foto: EPA

. Trgovci so morali s prodajnih polic umakniti vse steklenice te pijače.

Vlada v Caracasu je sporočila, da morajo trgovci umakniti vse izdelke, ki so jih uvozili iz Južnoafriške republike (JAR), saj naj bi bili škodljivi za zdravje. Iz podjetja Coca-Cola, ki ima sedeže po vsem svetu, so sporočili, da znamka pijače Zero, izdelana ravno v JAR-u, ne vsebuje nobenih škodljivih snovi. Venezuelski minister za zdravje, Jesus Mantila, kljub temu zahteva, da se pijača pri njih ne pije niti prodaja, dokler ne preverijo njenih sestavin. Kljub prepovedi minister ni povedal, katere so tiste sestavine, ki naj bi ogrožale oboževalce te gazirane nizkokalorične pijače.

To ni prva prepoved kokakole
Podjetje Coca-Cola že od vsega začetka skriva recept sestavin za to priljubljeno pijačo, med drugim naj bi vsebovala precej kofeina in nekaj ortofosforne kisline. Najdemo jo v vseh trgovinah, restavracijah in mnogih avtomatih s pijačo po vsem svetu.

Ni pa se zgodilo prvič, da so njene proizvode prepovedali. Mestne oblasti v Torinu so se za podoben ukrep odločile med zimskimi olimpijskimi igrami leta 2006. Takrat je odmeval škandal, ki ni imel nobene zveze s sestavinami, vanj je bila vključena njihova podružnica v Kolumbiji. Kolumbijski delodajalci so bili obtoženi, da kršijo človekove pravice. Prav tako naj bi zatiralno politiko nad zaposlenimi in člani sindikatov takrat izvajali v Pakistanu, Venezueli, Indiji in Izraelu.

K. K.