Na natečaju so izbrali imeni za novi maskoti. Foto: Zavod za turizem Koper
Na natečaju so izbrali imeni za novi maskoti. Foto: Zavod za turizem Koper

Potem ko je na javni natečaj Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper prispelo več kot 300 različnih predlogov za žensko in moško poimenovanje koprskih maskot, je komisija v finalni izbor imen za prikupna kozico in kozlička uvrstila poimenovanja Justo in Justina, Kapric in Kaprica ter Pino in Pina, so sporočili z Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.

Vse prejete predloge je pregledala in na podlagi smiselnosti, izvirnosti in tematske ustreznosti ocenila petčlanska ocenjevalna komisija, o finalnih imenih pa je odločalo občinstvo. To je na koncu z največ glasovi izbralo simpatični imeni Pina in Pino.

Predlagatelji imen, ki so se uvrstila v finale, bodo prejeli plišasto igračko kozice, predlagatelj zmagovalnega predloga pa bo za nagrado prejel še doživetje Lov na pravico.

Že Rimljani so koprski otok sicer povezovali s kozami in mu v povezavi z njimi nadeli tudi imena, kot sta Capris in Capraria. Koza se pojavlja na številnih simbolih mesta, zabavne karikature kozic pa vse pogosteje za promocijo svoje turistične destinacije uporabljajo tudi pri koprskem zavodu za turizem. Maskoti, ki obstajata tudi v obliki plišaste igračke, pa ste lahko večkrat srečali na različnih prireditvah.