Prava senzacija. Foto: Reuters
Prava senzacija. Foto: Reuters

V Angliji nadaljujejo skoraj 175-letno tradicijo, postavili so namreč prvi nabiralnik z monogramom trenutnega britanskega vladarja.

Po vsej državi jih deluje približno 115.000. Foto: Reuters
Po vsej državi jih deluje približno 115.000. Foto: Reuters

Ta poleg znaka krone tako nosi črki C in R – prva predstavlja začetnico kraljevega imena (Charles), druga pa prvo črko latinske besede za kralja (Rex).

Najnovejšo pridobitev zdaj kraljuje na ulici High Street v Great Cambournu v osrednji Angliji. Ta je že postala središče pozornosti prebivalcev in turistov, ki so se z nabiralnikom že fotografirali.

Čeprav so, odkar je Karel III. septembra 2022 na prestolu nasledil svojo mater, že postavljali nove in zamenjali obstoječe, so do zdaj uporabljali zaloge s šifro pokojne kraljice Elizabete II.

Najstarejši je iz časov kraljice Viktorije

Prvi poštni nabiralnik v Angliji je bil uveden v 50. letih 19. stoletja, njihovo starost pa je mogoče določiti po kraljevi šifri, ki jo nosijo.

Najstarejši sega v obdobje vladavine kraljice Viktorije, prapraprababice Karla III. Po vsej državi jih deluje približno 115.000, rdeč poštni nabiralnik pa velja za enega najbolj prepoznavnih britanskih simbolov.