Perla s svojo dobitno srečko. Foto: Reuters
Perla s svojo dobitno srečko. Foto: Reuters

V madridski operni hiši Teatro Real je bilo dopoldne slovesno in veselo – tam so namreč priredili javni žreb tradicionalne božične loterije, ki ga je prenašala tudi javna televizija, tako da so ga lahko v živo spremljali na vseh koncih Španije. Najpomembnejšo vlogo je imela skupina otrok iz madridske šole San Ildefonso, ki jih je doletela čast, da so iz dveh bobnov žrebali kroglice s številkami – teh je bilo skupaj kar 100.000.

Na koncu so se dobitkov veselili številni Španci, pa tudi tam živeči tujci. Ena izmed srečnih dobitnic El Gorda je bila Perla, v Peruju rojena mati dveh otrok, ki je žreb spremljala v sloviti operni hiši. Ko je ugotovila, da so na njenem listku zapisane zmagovalne številke, je bila presrečna – zadela je namreč 400.000 evrov (pred obdavčitvijo), ki ji bodo lahko pomagali prebroditi osebno finančno stisko, saj je ta trenutek brez dela. Kot je še razložila novinarjem, namerava kupiti hišo, del denarja shraniti za izobraževanje otrok, del pa podariti tamkajšnji Katoliški cerkvi.

Španska božična loterija je ena najstarejših na svetu, z rekordnim denarnim skladom (letos je ta znašal 2,25 milijarde evrov, kar je še nekoliko več kot lanskih 2,41 milijarde evrov), ima pa še eno posebnost: zasnovana je tako, da gre v prodajo vedno več srečk z isto številko, tako da se na koncu dobitka veseli več ljudi. Poleg Perle so kriki sreče tako letos odmevali tudi v Malagi, Bilbau, na otoku Gran Canaria itd.

Šop srečk. Foto: Reuters
Šop srečk. Foto: Reuters

Vsako leto se za nakup srečk – vsaka stane 200 evrov – skupinsko odločajo družine, sodelavci, prijatelji, člani klubov in podobno, kar ljudi dodatno spodbudi k predprazničnemu druženju, poroča Reuters. V povprečju vsak Španec za božično loterijo zapravi 66,6 evra. Kot navaja špansko združenje trafikantov, je najbolj prodajana srečka, poimenovana decimo (desetina), ki stane 20 evrov, vsak izžrebanec pa na koncu dobi 10 odstotkov nagrade.

Korenine božične loterije, ki ima kar zapletena pravila, segajo v leto 1812, ko je bilo špansko ozemlje pod okupacijo francoske vojske oz. Napoleona in so z loterijo prvič organizirali nekakšno zbiranje sredstev za vojsko.